Пратите нас

IMEP

РК Борац – Без подршке институција ништа од Европе

За разлику од фудбала, европска такмичења у осталим спортовима финансијски гледано доносе само трошкове екипама из Босне и Херцеговине. Наступи у такмичењима су мизерно или готово никако плаћени, а екипе настоје да се што бољим резултатима изборе за квалитетније спонзоре или већу подршку надлежних органа.

Рукометни клуб Борац је у сезони 2018/19 играо са пуно успјеха у Challenge купу, гдје је дошао до четвртфинала, гдје је елиминисан од каснијег побједника такмичења Букурештија. Прије тога екипа је прошла три кола у којима је елиминисала азербејџански Баку, затим Вогошћу и на крају литванску Швијесу.

Бањалучки клуб је према финансијском извјештају који је објављен на Скупштини у 2018. години имао планирани буџет од 680.000 конвертибилних марака.

Највећи дио буџета клуб је током 2018. године попунио уз помоћ надлежних институција. Борац је у 2018. години добио 336.343 марке што је осјетно повећање у односу на 2017. годину када је имао 160.842 КМ. Разлог томе је свакако и Донаторско вече које је организовао у фебруару, те апел за подршку коју су упутили у септембру.

Захваљујемо се надлежним институцијама на подршци коју смо имали током свих ових година, а посебно током прошле сезоне. Без њихове подршке, као и Градске управе на челу са Игором Радојичићем, клуб сигурно не би могао да постиже квалитетне резултате посебно у европским такмичењима. Влада Републике Српске и предсједник Републике Српске су нам на Донаторској вечери 22. фебруара обећали по 50.000 КМ, што је касније и реализовано. Такође, пред такмичење у Challenge купу смо упутили апел за подршку Влади Републике Српске која нам је 13. септембра одобрила средства у износу од 100.000 КМ – истакао је директор клуба Владимир Бранковић.

Град Бањалука је према својим правилницима о финансирању спортских клубова рукометном клубу Борац дао 99.000 КМ (2017. године), те 113.237,87 (2018. године). Планом за 2019. Борац је требао да добије 113.837, али је након ребаланса буџета тај износ повећан.

Драго ми је што ће Борац поново играти европска такмичења, Бањалука то жели и публика је најприсутнија када се играју међународне утакмице. Већ смо мајским ребалансом буџета повећали улагања у Борац за 50.000 КМ, а затражили смо од управе клуба калкулације колико је потребно новца за наредну сезону. Град је био уз Борац, биће и даље, интерес нам је квалитет, освајање првенства, играње на међународној сцени и много добрих утакмица у Бањалуци. Њихови добри резултати подстичу дјецу да се баве рукометом и град од тога свакако има корист – рекао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Такође, Градска управа је покренула пројекат плаћања дијела чланарина па ће малишани од нове сезоне бити ослобођењи плаћања па се у клубовима надају да ће то донијети и већи интерес.

Поред ових средстава Борац је у 2018. години добио и средства од Министарства породице, омладине и спорта која им припадају по резултатима и на основу два гранта у износу од 25.000 КМ, те 30.000 од Електропривреде Републике Српске. Бањалучани су добили средства на основу конкурса о суфинансирању спортских организација, те на основу расподјеле средстава од игара на срећу.

Највећи проблем у функционисању били су дугови који су настали у ранијем периоду. У управи Борца истичу да су од септембра 2013. године од када су у клубу вратили преко милион и по марака дуговања.

Клуб је већину дугова ријешио из кредита. Наиме, клуб у свом власништву има некретнине које се издају. Управо на рачун просторија у којима се тренутно налази “Mac Tire Pub” Борац је дигао кредит код Нове банке а средства предвиђена за кирију иду за кредит којим су враћена дуговања. У тренутку писања пројекта кредит се уредно исплаћивао, без било каквих дуговања.

Бањалучани су поред подршке надлежних органа новац осигурали и преко својих спонзора. Тако је генерални спонзор m:tel који је већ годинама у рукометном клубу, додуше у знатно мањем обиму него раније (првих сезона је износ уговора био 360 000 марака).

Поред ове фирме, главни финансијери клуба су Фабрика обуће Бема, те Нова банка. У бањалучком клубу су искористили успјехе у 2019. години да договоре још спонзора а они ће сигурно да унаприједе пословање јер је план да у догледној будућности буџет клуба буде милион марака.

Највећи проблем Борца свакако је порески дуг. Као и код Фудбалског клуба Борац, Влада Републике Српске је у неколико наврата “замрзнула” дуговања на старту календарске године а иста износе преко 800.000 марака. У наредном периоду очекује се да Влада Републике Српске преко ресорног Министарства покуша да ријеши питање тих дуговања .

Највећи дио трошкова у Рукометном клубу Борац су плате играча. Тако су оне у 2018. години износиле 310.497 марака. Поред тога иде на трошкове добављача 188.829 марака, док је за дуговања уплаћено 126.774. Поред тога, клуб је платио порез у износу од 52.000 КМ.

Рукометни клуб Борац је према информацијама надлежних институција уредно доставио потребне финансијске извјештаје Министарству породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске, као и Градској управи Бањалука за 2017. и 2018. годину.

(прича је урађена у склопу пројекта Центра за промоцију цивилног друштва, IMEP компонента New Voice)

Сљедеће утакмице

Борац

Пријатељска утакмица

14. јул 2020.

16:00

Инђија

 

Борац

Премијер лига БиХ

септембар 2020.

00:00

Борац

 

СКК Борац 1947

Друга лига Републике Српске

новембар 2020.

00:00

СКК Борац 1947

 

Борац

Премијер лига БиХ

октобар 2020.

00:00

Борац

 

Борац

Премијер лига БиХ

септембар 2020.

00:00

Борац

Више из IMEP