Пратите нас

IMEP

ЖРК Груде – Сјајни резултати уз пословање без дуга

Женски рукометни клуб Груде је неприкосновени владар паркета у Босни и Херцеговини. Екипа је већ пет година заредом шампион државе, а поред тога има импресиван низ непобједивости у домаћем шампионату.

За десет година постојања клуб је дошао до тога да може да се похвали сјајним резултатима, али и млађим категоријама као и бројним активностима којима окупља младе спортисте.

Буџет клуба за 2018 годину је износио 156.000 марака и то је био рекордни износ у историји. Раније је буџет био знато мањи. У клубу истичу да се он пуни кроз разне активности и поносни су на чињеницу да немају дуговања.

Груде се пријављују на бројне конкурсе на свим нивоима и траже спонзоре. Буквално управа се бори за сваку марку.

Основна девиза којом се руководи наш клуб је да трошимо само онолико новца колико смо обезбиједили. Ако имамо 100 марака толико ћемо и потрошити никад преко тога. Поносан сам на чињеницу да за ових 10 година послујемо без дуговања. То је наша стратегија које ћемо се држати и у будућности – истакао је предсједник Зоран Трлин.

Клуб је успио да стекне велики број спонзора.

Имамо подршку локалне заједнице, затим Жупаније и пријављујемо се на све конкурсе. Тако смо добили новац за наш Фестивал и турнир. Ту су наравно и бројни спонзори попут Виолете, Електропривреде Херцег Босне, Фармавита, ХТ Еронета и бројних других фирми. Не бих о износима, али нама је свака марка важна и настојимо да је максимално искористимо. Знамо сви у каквом стању је женски спорт и настојимо да наш клуб се избори са свим проблемима. Наш Фестивал рукомета је сјајан догађај који је окупио реномиране екипе. Имамо спонзоре и ван Груда и Херцеговине и подрже нас у разним облицима није само у питању новац. Водимо веома рачуна о млађим категоријама – истиче Зоран Трлин.

Груде су четири године заредом наступале и у Купу EHF. Ове сезоне, међутим, екипа је одустала од такмичења управо јер је пазила на буџет.

Сваке године смо досад играли Куп EHF. Четири године смо имали веома јаке ривале и тешка путовања. Прошле године смо играли против Мецингена, оба дуела смо играли у Њемачкој због мањих трошкова. У овом такмичењу разлика између тимова је велика, па смо тако губили мечеве са 20 разлике што свакако није добро за наш млади тим. Жријеб је у том такмичењу отворен, па смо од Европске рукометне федерације тражили да нам дозволе да играмо Challenge куп, гдје су мањи трошкови а уз то су и противници са којима се наша екипа може носити. Како смо добили негативан одговор, одлучили смо да не играмо европска такмичења. На крају кроз наш турнир и пријатељске утакмице имали смо прилику да играмо са тимовима који су учесници Лиге шампиона. Имаћемо мечеве против Подравке и у Бјеловару гдје ће дјевојке да играју против квалитетних тимова – додао је Трлин.

Предсједник Груда истиче да је у плану и ново такмичење.

Од ове године у плану је формирање женске рукометне регионалне лиге. Преговори су у завршној фази и окупиће се најбољи тимови, шест шампиона и тражи се генерални спонзор како би се олакшало такмичење. За нас је оно много прихватљивије и због близине али и квалитета екипа. Сигурно је да дјевојке кроз ове мечеве итeкако могу да напредују али и да се боре против јачих екипа. Играо би се турнирски и то би сигурно био додатни искорак. За мање новца имали би квалитетне утакмице, а уз то имали би и мечеве на свом паркету што до садa није био случај јер смо у Купу EHF практично све мечеве играли на гостовањима јер квалитетне екипе настоје да те мечеве одиграју код себе како не би превише путовали – истакао је Трлин.

Он истиче да су и дјевојке свјесне да у Грудама не могу да зараде новац.

Наш клуб има поштен однос према рукометашицама. Груде су идеална средина за афирмацију рукометашица. Сигурно је да у њему играчице не могу да зараде велики новац али ми им дајемо простор за напредак, најквалитетнији рад и онда могућност да своје добре партије уновче у Европи. Не правимо им проблеме и поносни смо кад оне оду у неки од јаких тимова – додао је на крају предсједник клуба.

(прича је урађена у склопу пројекта Центра за промоцију цивилног друштва, IMEP компонента New Voice)

Сљедеће утакмице

Борац

Пријатељска утакмица

11. јул 2020.

17:00

Спартак

 

Борац

Премијер лига БиХ

септембар 2020.

00:00

Борац

 

СКК Борац 1947

Друга лига Републике Српске

новембар 2020.

00:00

СКК Борац 1947

 

Борац

Премијер лига БиХ

октобар 2020.

00:00

Борац

 

Борац

Премијер лига БиХ

септембар 2020.

00:00

Борац

Више из IMEP