Пратите нас

IMEP

КК Игокеа – Без одговора на питања о финансирању

Држава упорно наставља да у континуитету новцем свих грађана суфинансира односно финансијски издашно или мање издашно помаже рад професионалних спортсих клубова.

Једина разлика у количини новца који се из буџета различитих буџетских организација прелијева на рачуне професионалних спортских клубова је у томе која је власт у одређеном моменту и због чега ближа једном у односу на друге професионалне спортске клубове.

Једини представник Босне и Херцеговине у регионалној кошаркашкој ABA лиги и суверени владар кошарке у Републици Српској дуже од деценије, Кошаркашки клуб Игокеа из Лакташа, ове сезоне, судећи према појачањима, улази амбициозно у борбу за што бољи пласман у регионалној лиги.

У клуб су дошли Александар Цветковић, Марко Томас, Денис Клифорд, Ваидас Кариниаускас, Кинан Еванс, Ђорђе Симеуновић и Рашад Вон. Пола ростера за предстојећу сезону чиниће нови играчи. Оно што јесте извјесно је то да Игокеа за ове играче није плаћала обештећења а висина њихове плате за сада није званично позната јавности. Претпоставке су да најплаћенији немају више од 150 000 евра годишње.

Буџет клуба такође је непознаница а наши извори појашњавају да износи вјероватно око 2 милиона марака.

У Кошаркашком клубу Игокеа нису жељели да причају на тему буџета, плата играча и начину на који обезбјеђују буџет у току сезоне.

Колико је у управо завршеној сезони био буџет КК Игокеа? Колико клуб приходује од спонзора и шта као контрауслугу за спонзорства пружа спонзорима? Колико клуб, уколико добија, добија новца од државних, републичких или општинских институција или предузећа? Колико новца је на тај начин обезбијеђено ове а колико претходне три сезоне? Колико дио буџета клуб обезбиједи од продаје играча а колико од продаје улазница и сувенира? Колика је разлика између прихода од продаје и расхода због куповине играча у посљедње три сезоне? Све су то питања која су и након три мјесеца чекања остала без одговора из овог кошаркашког клуба.

Међутим, према подацима прикупљених од релевантних институција Републике Српске и Босне и Херцеговине које по различитим основама финансирају рад спортских клубова у земљи видљиво је да овај кошаркашки клуб ужива прилично повјерење када је новац пореских обвезника Републике Српске и БиХ у питању.

У 2018. години Игокеа је, на основу Конкурса за суфинансирање активности спортских организација са сједиштем у Републици Српској а који је расписало Министарство породице, омладине и спорта РС, као помоћ за учешће у међународним такмичењима добила 15 000 марака. То нису нарочито велика средства али је на том конкурсу Игокеи додијељено највише.

Ресорно министарство је КК Игокеа на основу Конкурса за суфинансирање активности спортских организација и појединаца од дијела прихода од игара на срећу 2017. године додијелило 20 000 марака, што је поново највише од свих клубова који су прошли на конкурсу.

Исто је са приходом од игара на срећу учињено и 2018. године када је Игокеа поново добила највише од 56 клубова који су прошли на конкурсу али овај пут нешто мање, 15 000 марака.

Кошаркашки клуб Игокеа је и 2017. године а када је у питању суфинансирање активности спортских организација са сједиштем у РС од стране Министарства породице, омладине и спорта добила највише новца. Овај пут 20 000 марака.

Када је у питању матична општина Лакташи, према подацима које су нам доставили из Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Игокеа је из буџета ове општине у претходних пет година добила нешто мање од 100 000 марака.

“Спортски клубови и спортске организације финансирају се по Програму финансирања спорта и физичке културе на годишњем нивоу, којег усваја Скупштина општине Лакташи и који се објављује у Службеном гласнику општине Лакташи. Средства су планирана у оквиру гранта спортским организацијама за текућу годину”, појашњавају у општини Лакташи.

Према истим подацима Игокеа је од Лакташа у петогодишњем посматраном периоду највише добила 2014. године, 27 000 марака, а најмање 2017. и 2018. године по 16 000 марака.

Кошаркашки клуб Игокеа, иначе, као домаћу користи дворану у Лакташима чија градња је завршена у октобру 2010. године а која је коштала 15 милиона марака. Новац за градњу обезбијеђен је преко Инвестиционо-развојне банке Републике Српске и развојног програма Републике Српске.

(прича је урађена у склопу пројекта Центра за промоцију цивилног друштва, IMEP компонента New Voice)

Сљедеће утакмице

Борац

Пријатељска утакмица

11. јул 2020.

17:00

Спартак

 

Борац

Премијер лига БиХ

септембар 2020.

00:00

Борац

 

СКК Борац 1947

Друга лига Републике Српске

новембар 2020.

00:00

СКК Борац 1947

 

Борац

Премијер лига БиХ

октобар 2020.

00:00

Борац

 

Борац

Премијер лига БиХ

септембар 2020.

00:00

Борац

Више из IMEP