Пратите нас

Ватерполо

Отворено писмо Ватерполо клуба Борац: И послије дна има дно

Протеклог викенда Ватерполо клуб Бањалука саопштио је да је по четврти пут заредом постао шампион БиХ побиједивши у мечу за трофеј екипу Студента резултатом 22:5, те су, како је речено, на тај начин уједно дошли до титуле у Републици Српској с обзиром да је одлучено да паралелно буду играна оба такмичења.

Тим поводом данас се огласио Ватерполо клуб Борац саопштењем за јавност, које Вам преносимо у цјелости.

Поводом одигравања сениорског првенства БиХ у ватерполу протеклог викенда за 2019. годину, желимо се обратити јавности, а посебан акценат ставити на институције које се баве овим ”проблемом” безуспјешно три године.

Ватерполо клуб Бањалука је протеклог викенда постао првак БиХ за сениоре. Ми им честитамо на титули, али нећемо зажмирити пред феноменом да су постали прваци играјући утакмицу сами са собом, а још мање пред феноменом глорификовања овог успјеха у медијима Слободана Граховца, првог човјека ВК Бањалука, који је протекле сезоне испао из 1. Б лиге Србије (што је заправо друга лига).

Сваки нормалан човјек ће поставити питање да ли постоји још клубова у БиХ, зашто ти клубови не учествују у првенству, зашто државно првенство игра један клуб сам са собом (иако је то наравно за јавност маскирано, да млађи играчи ВК Бањалука играју са двојном регистрацијом за ВК Студент). Питање је веома комплексно, захтијева да се иде у ширину, а прича се завршава реченицом тако што им се може и што не сносе санкције и посљедице за своја скандалозна дјеловања.

Ми ћемо се ипак вратити на нас, тј. ВК Борац, будући да нам Ватерполо савез Републике Српске забрањује да играмо матична тамичења (првенства и купове РС и БиХ).

Ватерполо клубу Борац није дозвољено играње матичних такмичења јер нам Ватерполо савез Републике Српске (ВСРС) забрањује од реактивирања тј. 2017. године да постанемо чланови истог, а да иронија буде још већа, ВСРС је основан 2009. године, а ВК Борац 2008. године. Чланови Скупштине Ватерпоо савеза Републике Српске која је сачињена од представника три клуба: ВК Бањалука (Хазим Ћатак, Зоран Граховац и Стефан Миловановић), ВК Студент (Марко Радић – предсједник Скупштине, Маја Јоргић и Предраг Бургић) и ВК Фортуна – Борац (Далибор Симић, Милош Мудреновић и Давор Граховац), једногласно одбијају годинама захтјеве ВК Борац да постанемо чланови Савеза, иако је ВК Борац према закону и Статуту ВСРС од реактивирања испунио све услове да постане равноправан члан ВСРС.

Члановима Скупштине ВСРС постављамо јавно питање, зашто Вам смета ВК Борац, у којем тренира преко 80 активних чланова свих узрасних категорија, од чега је већина малољетна? Осим изјава у медијима Слободана Граховца, иначе предсједника Ватерполо савеза Републике Српске и Ватерполо савеза БиХ (иначе и први човјек ВК Бањалука – предсједник и тренер), да је ВК Борац нелојална конкуренција, чланови Скупштине ВСРС нису се оглашавали у јавности по питању овог феномена. Ми постављамо јавно питање представницима ватерполо клубова Студент и Фортуна – Борац: Да ли представљате ”активан” клуб у ВСРС или клубове на папиру који служе да дају легитимитет ВСРС, тј. Ватерполо клубу Бањалука?

ВК Борац дјелује транспарентно, а сав рад ВК Борац се износи у јавности преко наших медијских сервиса (www.faceboook.com/vkborac, www.vkborac.com, https://twitter.com/vk_borac, www.instagram.com/vkborac). Нас интересује рад, развој ВК Борац. развој ватерпола у РС и БиХ.

Истина је да ВСРС ради у интересу искључиво једног клуба, те се на тај начин искључиво једном клубу (ВК Бањалука) обезбјеђује подршка од градских и државних институција (финансије, термини од јавног интереса, пројекти…). ВК Борац није лојалан, ВК Инцел није подобан иако су за разлику од ВК Студент и ВК Фортуна – Борац активни клубови, а подршка ”новим” (старим) клубовима као што је ПВК Леотар који покушава уз море проблема да оживи ватерполо секцију није интересантна. ”Неподобни” и ”нелојални” (шта год то значило) клубови су од надлежних институција препуштени сами себи да се боре за ”живот”, што је пораз цијелог друштва, а пошто то није довољно, ВСРС још додатно ради на опструкцијама наведених.

Да ли овакав начин функционисања људи у ВСРС има везе са Статутом ВСРС, у којем стоји да је основни циљ ВСРС развој ватерпола у Републици Српској и забрана дискриминације или са принципима из Европске повеље о спорту (Лисабонска конвенција), Европске конвенције о заштити људских права и основних слобода, Конвенцији УН-а о правима дјетета, Бијеле књиге о спорту, Статуту Европске ватерполо федерације (LEN), Статуту Свјетске ватерполо федерације (FINA)?

Позивамо све надлежне институције (прије свега Министарство породице, омладине и спорта РС, Олимпијски комитет БиХ, али и Град Бањалука итд.) да се активно укључе у рјешавање овог проблема. У наредном периоду ће ВК Борац по питању стања ватерпола у РС и БиХ и начину дјеловања одговорних особа сазвати прес-конференцију.

Срдачан поздрав!

ВК Борац”