Пратите нас

Uncategorized

Прије 49 година отворена дворана ”Борик”

Од свечаног отварања дворане ”Борик”, овог 20. априла навршава се тачно 49 година!

Након што је крајем шездесетих година прошлог вијека донесена одлука да тзв. мали спортови (рукомет, кошарка..) више не могу да се играју на отвореном, већ у дворанама, Бањалука се нашла у проблему јер одговарајућег спортског објекта у граду није било.

Бањалучки клубови играли су своје домаће мечеве широм бивше Југославије, а онда је првог фебруара 1972. године донесена историјска одлука за град – постојећи Стадион спортских игара (срушен 2002. године, оп.а.) неће се реновирати и наткривати, већ ће град на Врбасу добити спортску дворану, по први пут!

Тог 1. фебруара 1972. године, први човјек Бањалуке Сеид Маглајлија именовао је комисију у саставу: Халид Црналић, Бесим Мулаомеровић, Неџад Хотић и Ирфан Маглајлић (касније су овом тијелу прикључени истакнути спортски радници Бањалуке Лимун Папић, Милан Тошић и Александар Равлић), донијели су одлуку да ће се дворана правити у насељу Борик, по којем и дан-данас носи име.

Идејни пројекат дворане израђен је у Пројектном задову ”План”, а на њему су радили инжињери Сеад Захировић и Есад Хаџиомерспахић, уз сараднике Хамеда Болића, Пере Олића и Веру Дугоњић.

Носилац грађевинских радова било је предузеће ”Крајина”, а на изградњи су још радили: ”Битуменка” (Сарајево), ”Елан” (Бегуње), ”Енергомонт” (Бањалука), ”Искра” (Крањ), ”Јадран” (Загреб), ”Кристал” (Бањалука), ”Пут” (Бањалука), ”Плескар” (Птуј), ”Термика” (Љубљана), ”Тапетар” (Саајево), ”Унионинвест” (Сарајево), ”Универзал” (Сарајево) и ”Украс” (Нови Пазар).

Камен-темељац положили су, у септембру 1972. године, златни рукометаши Милорад Каралић, Абас Арсланагић и Добривоје Селец (изостао Небојша Поповић) који су у Минхену, тек неколико дана раније, освојили најсјајнију олимпијску медаљу као дио репрезентације Југославије.

Изградња је трајала 18 мјесеци, а свечано је ”Борик” отворен на данашњи дан 1974. године. Пригодним говором дворану је спортистима предао Хакија Поздерац, тадашњи предсједник Југословенског савеза за физичку културу.

Први меч на паркету ”Борика” одиграли су рукометаши Борца и Витекса из Високог, а тријумфовао је бањалучки тим резултатом 29:26.

Први гол постигао је Витексов Фикрет Хурем, а за Борац је први поентирао Раде Унчанин.

Након рукометаша, на терен су изашле кошаркашице Младог Крајишника и сарајевске Босне, која је тријумфовала резултатом 64:92. Први кош у новоотвореној дворани био је дјело чланице Босне Гордане Јањић, која је поникла у Младом Крајишнику, док је први кош за ”малене” постигла Велинка Бошњак, касније супруга легендарног голмана Фудбалског клуба Борац Фуада Ђулића.

Сљедеће утакмице

Борац

WWIN лига БиХ

30. март 2024.

16:00

Зрињски

 

Борац

Куп БиХ

27. март 2024.

19:00

Извиђач

 

Слога

Премијер лига БиХ

9. март 2024.

19:00

Борац

 

Домаљевац

Премијер лига БиХ

16. март 2024.

19:00

Борац

 

Борац

Премијер лига БиХ

31. март 2024.

17:00

Груде

Више из Uncategorized