Пратите нас

Uncategorized

36. рођендан навијачке групе Лешинари!

Осамнаести новембар већ 36 година је најзначајнији датум у историји навијачке групе Лешинари!

Тог дана, 1987. године, први пут се на једној утакмици појавио навијачки транспарент ”VULTURES”, тог дана су фудбалери Борца премијерно имали подршку организоване навијачке групе!

Било је то у Новом Саду, на утакмици четвртфинала Купа Југославије против Војводине, а потом није било града у бившој Југославији гдје Лешинари нису били. Љубљана, Подгорица, Београд, Сплит, Скопље… метрополе су гдје су Борчеве присталице поносно качиле свој ударни транспарент.

Почетком рата у БиХ, велики број Лешинара задужио је војну униформу, а током ратних дејстава, смртно је страдао Саша Кончар, симбол навијачког покрета у граду на Врбасу, који је погинуо као добровољац у околини Задра.

У првој половини деведесетих година прошлог вијека, навијачка дешавања су утихнула, а на велику сцену су се вратила одмах по проглашењу мира – када се, пред око 15.000 гледалаца, играло Купа Републике Српске против Рудар Приједора. Било је то 23. децембра 1995. године, тек 20-ак дана по завршетку ратних дешавања.

Током наредних пет-шест година, играла су се само такмичења на ентитетском нивоу, а Лешинари су, прије свега, са трибина испратили освајање титуле 2001. године, прве на нивоу Републике Српске у историји клуба.

Годину дана касније, формирана је Премијер лига на нивоу цијеле БиХ, а Лешинари су постали прва навијачка група која је прешла ентитетску линију и отишла на гостовање у Читлук.

Били су, осим фудбалских стадиона, Лешинари активни и у дворанама, подржавајући годинама уназад кошаркаше и рукометаше Борца. У гротлу само њима својственом, подржавали су Борац Нектар у европским такмичењима, али и у домаћем првенству, гдје се посебно памте дербији ”на нож” са Игокеом.

Имали су, такође, и ту част да свој клуб бодре на европском гостовању, па су тако, бар у новијој историји, били у Лозани, Хаифи, Клужу, Бечу… А до неке нове европске авантуре, походе градове широм Републике Српске и БиХ и сањају нове успјехе!

Лешинари, срећан вам 36. рођендан!

(борац-спорт, фото: борац-спорт)

Сљедеће утакмице

Борац

WWIN лига БиХ

30. март 2024.

16:00

Зрињски

 

Борац

Куп БиХ

27. март 2024.

19:00

Извиђач

 

Слога

Премијер лига БиХ

9. март 2024.

19:00

Борац

 

Домаљевац

Премијер лига БиХ

16. март 2024.

19:00

Борац

 

Борац

Премијер лига БиХ

31. март 2024.

17:00

Груде

Више из Uncategorized