Пратите нас

IMEP

Фудбалски клуб Борац – национални пројекат

Спортски клубови у Републици Српској не могу опстати без помоћи државе. Та помоћ званичним каналима преко институција често је недовољна па се појединим клубовима излази у сусрет незваничним каналима, често нетранспарентним уплатама.

Клубови у Републици Српској, они највећи, су професионални спортски клубови али када би њиховим управама било омогућено да имају новца само онолико колико својим радом обезбиједе велико је питање када би се професионализам и званично претворио у аматеризам.

Један од примјера срдачног односа републичких власти у Републици Српској према неком од спортских клубова свакако је у посљедњих неколико година Фудбалски клуб Борац из Бањалуке.

И даље највећи фудбалски клуб у Републици Српској посљедњих година у милости је власти у Републици Српској на челу са Милорадом Додиком.

Додик, иначе предсједавајући Предсједништва БиХ, од Борца жели да направи национални пројекат а то је најавио приликом посљедње посјете овом клубу. Тада је најавио и финансијску помоћ у износу од два милиона марака.

Усудићу се рећи на почетку да смо ми данас свједоци стварања једног здравог и великог Борца. Наравно то не би било могуће без подршке нашег државног руководства и ја им се овом приликом у име клуба захваљујем. Успјели смо да уз, наравно, подршку државних органа вратимо дуговања у износу од преко девет милиона по разним основама – рекао је приликом посјете првог човјека државе предсједник Борца Вицо Зељковић, који је у родбинским везама са предсједавајућим Предсједништва БиХ.

У Борцу не крију да имају свесрдну помоћ републичких власти. Ни Милорад Додик не крије да има велике планове са Борцем и настојањима да Борац буде квалитетан репрезент Републике Српске у регији а накнадно, када се за то створе услови, и у Европи.

Борац ће од институција до краја године добити милион марака плус рјешавање заосталих дугова, а у другом дијелу сезоне додатни милион од стране институција републичких.

Што се тиче текућих обавеза оно што је битно истаћи је да од љета 2018 године, значи у овој сезони која је иза нас, није направљена ни марка новог дуга и све своје текуће обавезе редовно измирујемо. Што се тиче дуговања из прошлости већина ствари је завршена. Оно што је остало су обавезе према добављачима и осталим повјериоцима су у износу од два милиона марака плус обавезе према држави везано за Пореску управу – рекао је приликом посјете првог човјека државе предсједник Борца Вицо Зељковић.

Зељковић истиче и да је Борац тек у фази стварања система па да прича о заради од продаје играча тек треба да буде на дневном реду у надолазећим сезонама и да се тек очекују приходи на основу продаје играча.

Колико је, међутим, пословање и финансирање Борца транспарентно?

У посљедње три године као помоћ Фудбалском клубу Борац организовано је исто толико донаторских вечера. 2016. године за Борац је скупљено 220 000 марака а Влада и Кабинет предсједника Републике дали су тада по 50 000 марака. 2017. године прикупљено је око 300 000 марака. Влада Републике Српске уплатила је 100 000, Кабинет предсједника РС 50 000 а Електропривреда Републике Српске 60 000 марака. За 2018. годину нема званичних података, само је тадашњи предсједник Републике Милорад Додик најавио да ће бити обезбијеђено пола милиона марака.

У Фудбалском клубу Борац за готово два мјесеца нису стигли да одговоре на питања у вези са начином финансирања клуба, начином пуњења буџета, спонзорима и остваривањем прихода и прављењем расхода у клубу. Незванично, буџет клуба у тек завршеној сезони, у којој је Борац играо и освојио Прву лигу Републике Српске, износио је 850 000 марака.

Званични подаци из бањалучке градске управе показују да је Фудбалски клуб Борац од града Бањалука у 2017. години добио 126 000 марака, 2018. години 128 000, а да је план за текућу 2019. годину 120 363 марке.

Из Кабинета предсједника Републике нису званично одговорили на питања колико је ова републичка институција у посљедње три године издвојила новца за финансирање ФК Борац.

У Влади Републике Српске нису, такође, одговорили конкретно већ су само напоменули да су сви подаци доступни у консолидованим извјештајима о извршењу буџета Републике Српске. У таквом извјештају за 2017. годину пише да је овом клубу те године дато 5о 000 марака рјешењем министра финансија и 100 000 марака реалокацијом средстава преко буџетске јединице Министарство породице, омладине и спорта. Тај износ који је уплаћен преко ресорног министарства поклапа се са износом који је Влада као помоћ клубу уплатила на донаторској вечери исте године.

У Министарству породице, омладине и спорта Републике Српске појаснили су нам да ово министарство сваке године расписује конкурсе за расподјелу новчаних средстава спортским организацијама, да сви конкурси буду објављени јавно у једним дневним новинама и да су доступни јавности. ФК Борац није од овог министарства у посљедње три године добијао новчана средства на овај начин.

(прича је урађена у склопу пројекта Центра за промоцију цивилног друштва, IMEP компонента New Voice)

Сљедеће утакмице

Борац

Пријатељска утакмица

14. јул 2020.

16:00

Инђија

 

Борац

Премијер лига БиХ

септембар 2020.

00:00

Борац

 

СКК Борац 1947

Друга лига Републике Српске

новембар 2020.

00:00

СКК Борац 1947

 

Борац

Премијер лига БиХ

октобар 2020.

00:00

Борац

 

Борац

Премијер лига БиХ

септембар 2020.

00:00

Борац

Више из IMEP