Пратите нас

Фудбал

Влада и предсједник Републике Српске ријешили Борчеве проблеме, Зељковић: Не видим ништа лоше у томе!

Уз помоћ Владе Републике Српске и предсједника Милорада Додика, Фудбалски клуб Борац ријешио је горуће финансијске проблеме, те је уз њихову подршку клуб обезбиједио финансијска средства за наставак сезоне.

Рекао је ово на конференцији за новинаре потпредсједник Борца Богољуб Зељковић, истакавши да су овим новцем јуче и данас ријешене све обавезе за 2022. годину, али и све друге потребне ствари за добијање премијерлигашке и европске лиценце.

Како год то некоме звучало, морам да се захвалим предсједнику Републике Српске Милораду Додику и Влади Републике Српске на челу са премијером Радованом Вишковићем на разумијевању и помоћи, коју нам пружају у континуитету. Захваљујући њима успјели смо да пребродимо тренутну ситуацију и недостатак значајних средстава за нормално функционисање клуба – рекао је Зељковић, који се осврнуо на бројне негативне коментаре у јавности по питању рјешавања проблема уз помоћ Владе Републике Српске.

Зељковић у таквом начину функционисања не види ништа лоше.

Борац је удружење грађана, већина клубова у регији и на Балкану функционише на начин да држава стоји иза њих, помаже им како би обезбиједили своју ликвидност и пословање. Немогуће је да без тога клуб функционише ако није приватно власништво. Заиста ми није јасно зашто је толико негативних коментара упућено због тога што Борац има значајну помоћ институција Републике Српске. Уз дужно поштовање према свим осталим клубовима, сматрамо да је Фудбалски клуб Борац највећи спортски бренд Републике Српске. Борац је амбасадор Републике Српске. Да ли се то неком свиђа или не, то је друга ствар.

Други човјек клуба подсјетио је на бројне ствари које су урађене у протеклих неколико година.

Направили смо значајне ствари за клуб, Борац у посљедње три године остварује најбоље резултате. Освојили смо титулу, три године заредом изашли смо у Европу, а на добром путу смо да то учинимо и четврту годину у низу. Омладинска школа, која није постојала када смо ми дошли у клуб, данас постоји и броји 350-400 дјеце. И резултати омладинске школе су најбољи у историји, па су тако прошле године наши јуниори били прваци БиХ. Поред тога, урађени су значајни инфраструктурни пројекти на самом стадиону. Урађени су нови терен, атлетска стаза, читачи карата, помоћни терен, замјена рефлектора… Све су то вишемилионска улагања која смо успјели да реализујемо. Морали смо да обезбиједимо текућу ликвидност, а ту су и репови из прошлости које смо рјешавали и рјешавамо и даље. Одблокирали смо и рачун клуба који је био блокиран десет година.

Зељковић признаје да је руководство у протеклом периоду правило одређене грешке, али истиче да су исте биле – плод најбољих намјера.

Не бјежимо ни од тога да смо у прошлости имали велике промјене играча и тренера. Ту одговорност преузимам први ја, затим предсједник клуба и цијела управа. Исто тако, резултати су такви да можемо причати о балансу. Катастрофално би било да смо имали много промашаја, а да резултата није било. Резултата је било, имамо их и сада и у наставку сезоне и годинама које су пред нама желимо још више да дигнемо Борац и да остварујемо што је могуће резултате.

Категорично је Зељковић одбацио наводе са друштвених мрежа о узимању провизија Борчевим фудбалерима.

Ријеч је о апсолутним неистинама. Ја откако сам у Борцу, ни од кога нисам узео нити једну марку. Исто тако мислим и за остале у клубу. Позивам све играче који су раније били у Борцу да јавно изађу са доказима о тој причи. Желим да ставим тачку на приче које нису истините. Можемо да причамо да ли неки играчи и тренери нису оправдали очекивања у клубу и да због тога преузимамо одговоност, али све остале ствари су глупости.

Интересантно је било и питање новинара телевизије Н1 – ”гдје је нестао новац?”

Како мислите гдје је нестао новац? Нестао или га нисмо имали су двије различите ствари, али добро… У интервјуу пред Нову годину потврдио сам да дугујемо плате од јула мјесеца. То је тако било, сада смо то ријешили. Имали смо љетос планове што се тиче Европе, да се направи неки искорак. Због тога смо довели тренера Ненада Лалатовића, али резултатски нисмо задовољни. Изгубили смо значајна средства испадањем у првом колу европског такмичења, гдје смо очекивали и морали направити бољи резултат. Што се тиче спонзорских уговора које је требало да добијемо, они нису ишли како смо очекивали након чега смо ушли у проблем. За функционисање клуба нису потребне само плате, много је осталих трошкова на дневној бази. Играли смо на гостујућим теренима, па смо тако морали уложити значајна средства за стадион у Модричи како бисмо могли да добијемо лиценцу да одиграмо утакмицу. Након тога смо играли у Новом Граду гдје смо такође имали одређена улагања. Плате су се дуговале, али смо исплаћивали бонусе одређеном редовном динамиком на које играчи имају право правилником клуба – закључио је Зељковић.

Борчеви играчи тако ће сутра (14. јануар) почети са припремам за прољећни дио сезоне, а прозивка је заказана за 10.00 часова у Трофејној сали на Градском стадиону.

(борац-спорт, фото: борац-спорт)

Сљедеће утакмице

Рудар Приједор

Куп БиХ

18. фебруар 2023.

13:00

Борац

 

Грачаница

Премијер лига БиХ

26. новембар 2022.

18:00

Борац

 

Борац

Прва лига Републике Српске

6. март 2022.

18:30

Јахорина

 

СФК 2000

Премијер лига БиХ

25. октобар 2022.

14:30

Борац

 

Борац

Финале Купа Републике Српске

27. новембар 2022.

17:00

Радник

 

Борац

Премијер лига БиХ

15. октобар 2022.

20:00

Јединство

Више из Фудбал