Пратите нас

Ватерполо

Ватерполо у РС стагнира, Борац у ”пат-позицији” самовољом Савеза

Према дефиницији, спорт је свака физичка и психичка активност коју човјек изводи по утврђеном скупу правила, у циљу такмичења са противником или противничким тимом. Ватерполо је спорт, а за развој ватерпола потребно је да се клубови такмиче.

Постављају се, међутим, питања – зашто нема такмичења, зашто се клубовима забрањује да се такмиче?

Случај Ватерполо клуба Борац многима је, мање-више, познат. Износили смо рјешења републичког инспектората (којих је било више), испратили смо другостепено рјешење Министарства омладине, породице и спорта Републике Српске, те на крају и потпуну забрану обављања дјелатности Ватерполо савезу Републике Српске након неколико напомена и опомена ВСРС од стране републичког инспектората да поступе по рјешењу, што до данас ВСРС није учинио.

Читав овај процес ушао је у четврту годину, а константне жалбе ВСРС на сва првостепена и другостепена рјешења у корист ВК Борац, као и на забрану обављања дјелатности нису одгађала извршења наведених рјешења.

Ипак, у пракси то није било тако, будући да је ВСРС у пракси до ове године организовао првенства РС и БиХ, те на тај начин, упркос рјешењима републичког инспектората и министарства омладине, породице и спорта обављао своју дјелатност, наносећи огромну штету у сваком погледу (прије свега, финансијском) Ватерполо клубу Борац којем није било дозвољено да се такмичи на првенствима РС и БиХ.

Од предсједника ВСРС Слободана Граховца чули смо разне шпекулације у медијима које немају веза са правом, законом, статутом или било којом законском одредбом, као што су, на примјер, забрањено оснивање спортских колектива, спречавање дјеци  да бирају у којем ће клубу тренирати или да клубови нису лојални конкуренцији…

Штета нанесена једном колективу али прије свега дјеци која се баве овим прелијепим и здравим спортом кроз неодговорно, противзаконито, антиспортско, нехумано  дјеловање људи у ВСРС протекле четири године је немјерљива, ако узмемо у обзир да је дјеци из Републике Српске забрањено да играју матична првенства, док је истима Ватерполо савез Словеније то допустио.

Ватерполо је дјеловањем људи који себе називају ВСРС  давно додирнуо дно. Поставља се питање докле спорт и дјеца у овом спорту треба да трпе и чекају да се ватерполо спорт доведе у ред.

(ВК Борац)

Сљедеће утакмице

Борац

Премијер лига БиХ

23. април 2022.

18:00

Радник

 

Борац

Премијер лига БиХ

23. април 2022.

17:00

Вогошћа

 

Борац

Прва лига Републике Српске

6. март 2022.

18:30

Јахорина

 

ЖФК Борац

Прва лига Републике Српске

6. новембар 2021.

15:00

Модрича

 

Борац

Четвртфинале плеј-офа

19. март 2022.

19:00

Љубиње

 

Зрињски

Премијер лига БиХ

26. март 2022.

17:00

Борац

Више из Ватерполо