Пратите нас

Рукомет

Предсједник РК Борац: У тешкој смо ситуацији, обавеза власти је да нам помогне

Предсједник Рукометног клуба Борац Саша Кондић одржао је данас у просторијама клуба ванредну конференцију за новинаре. Повод његовог обраћања представницима медија била је финансијска ситуација у клубу, која, према његовим ријечима, није нимало добра.

Од 2016. године се није више радило на стабилизацији клуба. Види се, од прошле године, напредак у стабилизацији, трудили смо се да направимо што је могуће мање дуговања, а у протекле три године је исплаћено милион и по старих потраживања. Међутим, постојећи уговори са спонзорима, али и неки нови, крећу од јануара. Код појединих фирми дошло је до промјена у власничкој структури, а код неких у управљачком менаџменту, па су неки уговори смањени, док је код неких помјерен рок реализације. Такође, имамо ранија обећања одређених институција из врха Републике Српске да ће стати уз нас и вјерујем да ће се та обећања и реализовати. Тренутно нису испуњен а надам се да ће бити до краја ове године јер ако тако не буде, бићемо у незавидној ситуацији. Јуче смо, истина, одлуком Владе РС добили 20 000 КМ и овим путем им се захваљујем али ако се не испуне ранија обећања, биће веома тешко. Не бих то назвао помоћи, већ обавезом институција да стану уз бренд какав је Рукометни клуб Борац – рекао је Кондић.

Први човјек клуба из Господске улице није одговорио на новинарско питање о коликом износу се ради.

Мислим на Владу Републике Српске, али не могу да излазим у јавност са износом јер нам је тако речено. На основу тих обећања смо и правили буџет. Са тим новцем бисмо ријешили функционисање клуба бар за двије сезоне.

Горући проблем су и плате, односно кашњење са исплатом истих, а било је проблема и са исхраном рукометаша који нису из Бањалуке, а који су се хранили у ресторану.

Играчима се дугују двије плате, сљедеће седмице добиће 70 посто једне, када нам на рачун легне ових 20 000. Са 20. децембром долази још једна плата, тако да ћемо и након тога дуговати двије. Истина је да смо имали проблема у ресторану, постојале су одређене обавезе према њима и то смо ријешили.

У септембру прошле године саопштено је да клуб обуставља рад због тешке финансијске ситуације. Само дан касније, на рачун клуба Влада РС је уплатила 100 000 КМ једнократне помоћи. Стечен је утисак да клуб све ”рупе” у буџету крпи донацијама из врха Републике Српске.

Не крпимо већ молимо за помоћ. Сматрам да и други клубови аплицирају на овај начин. Сваки спортски колектив се обрати институцијама у овом или оном тренутку. Ми непрестано радимо да овај клуб коначно стабилизујемо. Борац као клуб не може да живи само од спонзора, већ иза њега морају да стану највиши органи.

Кондић је негативно одговорио на питање да ли је управа клуба направила грешке, ако се зна да је клуб у љетном прелазном року довео четири појачања, а да ниједно од њих није могло да наступи против Олимпијакоса на европској сцени јер нису регистровани.

Тврдим да ниједне секунде нема грешака. Сви чланови управе, укључујући и директора, раде без икакве финансијске накнаде. Та појачања јесу додатно оптеретила клуб, али не толико да она проузрокују овакву ситацију. Иначе, ми смо и даље у преписци са Европском рукометном федерацијом, види се да смо све на вријеме обавили, али тако је, како је – истакао је Кондић, нагласивши да ће провјерити наводе појединих новинара који су рекли да су чланови Извршног одбора РС БиХ из Рукометног клуба Борац прије утакмице са Грачаницом били у посједу документа из EHF да Халил Шахдановић није имао право наступа на том мечу.

Подсјетимо, Борац је упутио жалбу на наступ овог играча који је и даље регистрован у Аустрији (што је потврдила и европска кућа рукомета), али је комесар такмичења Срђан Јовић жалбу Борца окарактерисао као недозвољеном јер је упућена послије, а не прије утакмице.

(борац-спорт, фото: борац-спорт)

Сљедеће утакмице

Борац

m:tel Премијер лига БиХ

16. август 2020.

17:00

Зрињски

 

Борац

Премијер лига БиХ

септембар 2020.

00:00

Борац

 

СКК Борац 1947

Друга лига Републике Српске

октобар 2020.

00:00

СКК Борац 1947

 

Борац

Премијер лига БиХ

октобар 2020.

00:00

Борац

 

Борац

Премијер лига БиХ

септембар 2020.

00:00

Борац

Више из Рукомет