Пратите нас

Фудбал

Јагодић: Сулудо би било да се првенство настави!

Десет дана је прошло откако су фудбалери Борца наставили са тренинзима, односно по први пут крочили на терен Градског стадиона након двомјесечног карантина.

Шеф стручног штаба Владо Јагодић данас је на конференцији за новинаре, одржаној у несвакидашњим околностима, односно испред службеног улаза на Градски стадион због дезинфекције истог, сумирао све што је екипа под његовом командом урадила од 18. маја до данас.

Искрено, једва смо чекали јер играчи 62 дана нису били ни са лоптом ни на терену. Прву седмицу смо искористили да играче лагано уведемо у рад кроз три групе од осам играча. У овој седмици смо смањили број група, а повећали број играча унутар једне групе, тако да тренутно радимо у двије групе са по 12 фудбалера плус голмани. Како ће то све да изгледа од понедјељка, не знам јер се још увијек не зна судбина Премијер лиге. Разговарам са свим тренерима из Премијер лиге БиХ, са некима више, са некима мање, али сви имају исте проблеме. Једноставно, не можемо да будемо сигурни шта нам доноси добитну комбинацију. Не желим да повриједим ниједног од играча, наравно, и зато радимо умјеренијим ритмом и интензитетом, надајући се скором доношењу одлуке.

Јагодић диже руку против наставка Премијер лиге БиХ јер за то, практично, ”нема времена”.

Без четири седмице припрема екипа не може да буде спремна да ради оно што се од ње очекује. Под претпоставком да првенство крене, као што се најављује, 6. или 7. јуна односно седам дана касније, нећемо на љето имати никакву паузу јер посљедњег четвртка у јулу или првог четвртка у августу је прва европска утакмица, ко буде играо на европској сцени, а нова премијерлигашка сезона почела би половином августа. Нема, дакле, припрема а треба да уђемо у тај паклени ритам. Ако сад изгубимо 4-5 играча, како их опоравити и спремити за нову сезону? Ево, имамо примјер из Бундеслиге, један Халанд који вриједи 100 милиона доживио је повреду препона, тетиве, Ибрахимовић у Серији А исто тако… То је све због изостанка потребног рада у протеклом периоду. Неко је почео да ради прије седам дана, неко је кријући радио двије недјеље у групама од по три до пет играча, али није то то…

Фудбалери би, истиче тренер Јагодић, вољели да се ускоро нађу на терену, али су свјесни какав је њихов тренутни ниво физичке припреме.

Инвидидуални рад који су спроводили је само 20 посто од онога што им је потребно и ништа више. Сад смо ушли у мало тежи ритам него што је био на почетку и види се да то теже подносе, а то значи да је потребно још најмање три седмице да би дошли у неко стање да изгурају бар ритам субота – субота. А за сриједа – субота, потребна су 22 играча, ако не рачунамо картоне, повреде….

Још једном је Јагодић одбацио став појединаца да је Борац “кочничар “због позиције на којој се налази.

Помало ми је и жао што се Борац узима у уста само из разлога што је на четвртом мјесту, па је ‘главни узрочник што се првенство не наставља.’ Није тачно! Нама нико кроз 33 кола не може да забрани да будемо први, то вам одговорно кажем. Математика је, међутим, јасна. Послије 15. јуна првенство не може да се заврши у ритму сриједа – субота јер нема довољно термина за тако нешто. Какву год одлуку донесе Савез, ми ћемо тако поступити и тако морамо да урадимо и мислим да би све друго осим доношења коначне одлуке у овој седмици било погрешно – наводи Јагодић, који је анализирао ситуацију и по питању промјена у играчком кадру.

Споразумно је раскинут уговор са Зораном Милутиновићем, док је уговор истекао Демиру Јакуповићу и Денису Чомору, те ни њих двојица више нису чланови Борца. Кад је, конкретно, Чомор у питању, сматрали смо да на тој позицији десног бека имамо веома добра рјешења јер је продужен уговор са Синишом Дујаковићем, а ту је и Марин Галић. Могу да кажем све најбоље о тим играчима, ради се о сјајним момцима, али нема потребе да гомиламо играче и сигурно је да то нећемо радити у наредном периоду. На свакој позицији имамо по два квалитетна играча, са нама тренира и шест младих играча а ко ће се изборити за дрес и позицију – то ћемо видјети. Владимиру Волкову, такође, истиче уговор. Ми смо му дозволили да оде у Србију, био је у Београду из приватних разлога, али њему је већ 36 година, а на тој страни, такође, имамо квалитетна рјешења. Александар Субић нам се враћа, Ђорђе Ћосић је такође ту. Око Марка Мирића су још непознанице, немамо шта да тајимо. То је играч којем траје уговор, а који је још у Србији, а ако кренемо да играмо, закаснио је за све, тако да ћемо то рјешавати у наредном периоду. Наравно да ћемо и попуњавати играчки кадар онако како то буде захтијевала ситуација. Обављени су разговори са свим играчима, заслужују и похвале јер су прихватили да им се за три протекла мјесеца смање примања за 50 посто и то треба јавно истаћи и похвалити. Са неким играчима се разговара о будућности иако имају уговоре јер клуб није задовољан оним што су до сад пружили, али то су неке ствари о којима ћемо причати у наредном периоду. Напоменућу да је за 1. јул, ако не буде наставка првенства и ако будемо у могућности да се нормално спремамо, заказана прозивка играча за наредну сезону тако да би могла да се деси пауза од 15. јуна па до тад, а ако се првенство настави, нећемо имати ни пет дана паузе – закључио је Јагодић.

Сљедеће утакмице

Борац

Пријатељска утакмица

14. јул 2020.

16:00

Инђија

 

Борац

Премијер лига БиХ

септембар 2020.

00:00

Борац

 

СКК Борац 1947

Друга лига Републике Српске

новембар 2020.

00:00

СКК Борац 1947

 

Борац

Премијер лига БиХ

октобар 2020.

00:00

Борац

 

Борац

Премијер лига БиХ

септембар 2020.

00:00

Борац

Више из Фудбал