Пратите нас

Фудбал

И ово је БиХ: Савезов ”Дерби кола” не преноси се директно

“Гдје престаје логика, почиње Босна”, реченица је коју сваког дана било који појединац може да употријеби причајући о животу и дешавањима у Босни и Херцеговини. Шири се тај реченични склоп попут вируса, којим је прве седмице у новембру заражен и елитни фудбалски ранг, помпезно назван Премијер лигом.

Први овогодишњи симптоми “нелогитиса” у фудбалу у БиХ појавили су се у првој половини године, када је стигла депеша из бх. куће фудбала да је спонзор такмичења, компанија БХ Телеком, уједно и власник ТВ права, те да клубови као појединачни учесници немају ништа са истима, као и да ће мечеви Премијер лиге бити преношени само посредством БХТ1 и платформе Моја ТВ која је под окриљем БХ Телекома!?

Испровоцирале су те информације многобројне негативне коментаре гдје је доминирала синтагма ”корак уназад у функционисању лиге”, с обзиром да су у свакој држави која држи до нормалног развоја спорта јасно разграничени ”спонзорство лиге” и ”власништво над ТВ правима” (које припада клубовима). Поједини учесници бх. фудбалске елите, међу њима и Борац, јавно изразише своје незадовољство оваквом поставком дешавања, али ето, прогутала се некако та прича уз уцјене појединаца из Савеза, у глави се вртила реченица са почетка нашег текста и наставило се даље, по принципу ‘ајд’ бар играмо у Премијер лиги.

Нелогитис се у бх. фудбал вратио пред 14. коло Премијер лиге. Наиме, ко подробније прати дешавања у истој, зна да медијски тим Н/ФС БиХ пред сваку првенствену рунду изабере двије утакмице, клубови су дужни да у Савез доставе изјаве тренера и све се то касније уклопи у симпатичан пројекат назван ДЕРБИ КОЛА. Једна од утакмица која је у тај видео-пројекат укључена првог викенда у новембру јесте и окршај који нас највише занима, онај из Добоја код Какња, гдје ће фудбалери Борца гостовати домаћој Младости.

Е сад, с обзиром да се комплетан пројекат Савеза или крајњи производ назива ДЕРБИ КОЛА, што у овом случају дуел Младости и Борца сигурно јесте јер се ради о директном судару за шесто мјесто које након 22 кола води у Лигу за шампиона, здрав разум налаже да се ова утакмица преноси путем ТВ екрана. Ипак, не лези враже; појавио се на сајту Савеза допис са делегирањем службених лица и распоредом преноса утакмица за 4. и 5. новембар, меча из Добоја код Какња НЕМА на малим екранима!? Питање за кровни бх. фудбалски савез: има ли смисла неки меч прогласити ДЕРБИЈЕМ КОЛА а не преносити га???

Генерално гледано, ситуација по питању преноса, када се ради конкретно о клубу из Платонове улице, није ништа боља. Наиме, фрапантан је податак да ниједна домаћа утакмица Фудбалског клуба Борац није директно преношена путем БХТ1!? Државна телевизија је црвено-плаве преносила три пута са гостујућих терена и то у Широком Бријегу, Крупи на Врбасу и Мостару, један гостујући меч, онај са Жељезничаром на Грбавици, ишао је у снимку, с обзиром да је преношен путем платформе Моја ТВ, посредством које је преношена само једна утакмица чији је Борац био домаћин и то она из шестог кола против Сарајева.

Није нам, свакако, било тешко да прикупимо податке за свако коло о томе ко је и када био преношен. Довољно је само погледати 14 фотографија које вам прилажемо, тад ће бити јасније одређене ствари. Без  жеље да било који клуб прозивамо, тврдимо да слика увијек говори више од 1000 ријечи…

(борац-спорт, фото: борац-спорт)

Сљедеће утакмице

Борац

WWIN лига БиХ

30. март 2024.

16:00

Зрињски

 

Борац

Куп БиХ

27. март 2024.

19:00

Извиђач

 

Слога

Премијер лига БиХ

9. март 2024.

19:00

Борац

 

Домаљевац

Премијер лига БиХ

16. март 2024.

19:00

Борац

 

Борац

Премијер лига БиХ

31. март 2024.

17:00

Груде

Више из Фудбал