Пратите нас

Фудбал

ФК Борац: Саопштење за јавност поводом утакмице против Младости

Фудбалски клуб Борац огласио се данас саопштењем за јавност поводом утакмице 14. кола БХ Телеком Премијер лиге БиХ између Младости и Борца, која је завршена побједом домаћег тима резултатом 2:1. Саопштење Вам преносимо у цјелости.

Започећемо ово наше саопштење једном малом ретроспективом. Недјеља је, 22:30, емисија БХТ спорт на БХТ1 телевизији, рубрика егзотичног назива “Кутак за спорни тренутак”. Стални гост коментатор господин Боро Елчић, стручњак за судије и суђење. Један од спорних тренутака је и досуђени једанаестерац за ФК Младост у 13. минуту утакмице у казненом простору Борца. Стручњак-коментатор без икакве дилеме или и најмање ограде процјењује да је играч бијелих тј. играч Борца исправно стартовао на лопту и да је судија погријешио досудивши казнени ударац за Младост. Водитељ емисије додаје да је судија поменутог сусрета био г-дин Шеховић Адмир из Сарајева. Водитељ је рекао једну наоко баналну информацију, али у тој његовој реченици крије се сав јад и биједа нашег премијерлигашког фудбала. Информацију да ће главни судија нашег лигашког меча са екипом Младости бити управо споменути господин ми смо имали седам дана прије одигравања меча.

Поучени негативним искуством из првог дијела сезоне када смо на Градском стадиону у Бањој Луци играли са истим противником и када нам је судио исти судија и у којем смо поражени, по нашем дубоком убјеђењу због лоших и на нашу штету тенденциозних одлука, уљудно смо се обратили нашем кровном Савезу тражећи изузеће споменутог судије. Наш допис смо датирали са 01.11.2017. године, уредно га протоколисали и послали на адресу Савеза. И  ништа се није догодило, Савез није реаговао. Реаговао је судија Шеховић у 13. минуту сусрета, након чега је реаговао и егзекутор Мујагић. Реаговао је и Боро Елчић и широком аудиторијуму саопштио оно на што смо ми упозоравали и знали да ће се десити.

Судија Шеховић за разлику од 13. минуте, када је свирнуо оно што је он само видио, није реаговао неколико минута касније када је наш играч брутално ударен без лопте и то директно испред наше клупе за резервне играче. Сматрамо да су ове двије криве одлуке главног судије у размаку од само неколико минута директно утицале на крајњи исход утакмице и не можемо се отети утиску да их је поменути господин донио са јасним предумишљајем.

Овим ни у ком случају не тражимо алиби за наш пораз. Своје спортске слабости ћемо сами исправљати. Дубоко смо свјесни да су порази саставни дио игре, да их је било и да ће их бити једнако као и побједа. Али, ако смо на одређену појаву на вријеме упозорили и ако нам се десило управо оно на што смо упозоравали, питамо се да ли су заиста игре ван терена превладале перформанс и изведбу фубалера на зеленом травњаку. Ми нисмо тражили ништа више него да имамо нормалне и коректне услове за одигравање утакмице, кроз изузеће судије који нам већ једном такве услове није онемогућио.

На крају, надамо се да овакав однос Савеза неће довести до надолазећег синдрома из Прве лиге Федерације БиХ гдје свједочимо комичним ситуацијама сједања фудбалера на травњак. Ми својим фудбалерима не дозвољавамо да сједају на траву, али ако се овакав однос Савеза према нама настави дође нам да колективно сједнемо на хладан бетон. Познато је колико у родитељској перцепцији сједање на хладан бетон може бити опасно и погубно за здравље дјеце. Можда након тога Савез преиспита свој досадашњи маћехински однос према нашем Клубу и почне се према нама односити родитељски праведно. То је најмање што тражимо и очекујемо.

Сљедеће утакмице

WWIN лига БиХ