Пратите нас

Ватерполо

Борац против Бањалуке – први пут у историји! Црвено-плави најавили меч: Ривал нас успјешно избјегава већ пет година!

Само један дан дијели нас од ватерполо дербија између Борца и Бањалуке, првог сусрета градских ривала икад!

Два тима из града на Врбасу срешће се на Градском олимпијском базену од 18.30 часова, у оквиру Прве Б лиге Србије, у којој се Борац, који је реактивиран прије пет година, први пут такмичи, за разлику од ривала који већ има искуство играња у овој лиги.

На ову утакмицу смо чекали пет година, сада се пружа прилика, и надамо се да ће то бити један прави спортски спектакл. Са наше стране, можемо да кажемо да смо се, што се тиче организације, потрудили да ову утакмицу организујемо на највишем могућем нивоу како би све протекло у спортској атмосфери, од основних организацијских ствари, преко сарадње са органима реда и Хитном помоћи, тако да можемо да кажемо да смо у потпуности предузели све мјере да све прође у најбољем реду – рекао је тренер Борца Давор Јосиповић на конференцији за новинаре, истакавши да очекује да овај дуел буде истински дерби, у пуном смислу те ријечи.

Као и сваки дерби, прогнозе су незахвалне, али пошто се ове двије екипе први пут састају, ми ћемо улогу фаворита препустити екипи Бањалуке. Они су шампиони БиХ, учесници Лиге шампиона више пута, а први пут се састајемо, тако да улогу фаворита препуштамо њима. Не играмо исте стилове ватерпола, они су тешка екипа која игра спор ватерполо, са пуно држања и удараца. Ми смо млада екипа и као такви желимо да играмо брз и атрактиван ватерполо. Видјећемо на крају како ће се то све завршити.

Како додаје, атмосфера је наелектрисана, али из неких других разлога…

Воде се правне борбе између ова два клуба, односно између Ватерполо клуба Борац и Слободана Граховца, који има више функција, од предсједника ВК Бањалука, преко Ватерполо савеза Републике Српске, до Ватерполо савеза БиХ. Момци једва чекају почетак утакмице, напорно смо радили за ову сезону, напорно се спремали, мислим да треба да ставимо фокус на спорт и игру. Када почне утакмица, мислим да треба да заборавимо све друге ствари, да дамо максимум и да ту онда треба да тражимо своје шансе у овој утакмици – навео је Јосиповић.

Полазне тачке два клуба, истиче стратег Борчевих ватерполиста, нису исте.

Ватерполо клуб Борац је у својој пројекцији имао мало другачији тим. Међутим, опет долазимо до тога да се рад Ватерполо клуба Борац стално блокира и ми нисмо могли да региструјемо неке играче који су ове године били планирани јер нисмо могли да добијемо LEN цертификат за те играче, без сагласности Ватерполо савеза БиХ. У овој утакмици тако ће наступати искључиво Борчева дјеца, али сигурно је да ће оставити срце на терену да остваре позитиван резултат.

Као што је и речено на почетку текста, ватерполисти у црвено-плавим капицама ове године дебитују у Првој Б лиги Србије.

Иако доста екипа познајемо, већина лиге састоји се од клубова из Београда. Од 12 екипа осам долази из Београда, то је једно велико тржиште гдје имате доста играча које можете да придобијете за свој клуб. Наш клуб је, опет кажем, имао неку другу пројекцију али су се десили ти проблеми са цертификатима. На крају смо опет били осуђени да играмо са оним што имамо, што није опет лоша опција. Ми нашу дјецу у том смислу гурамо у први план и ту ћемо тражити своје шансе. Одиграно је тек прво коло, у којем смо играли против јако добре екипе Спартака из Суботице, која ће по мом мишљењу бити у врху лиге. Након Бањалуке, слиједе нам двије утакмице са ватерполистима са Врачара, то су исто двије екипе и ту ћемо већ видјети како се ми сналазимо у овом првенству. Сигурно је да посједујемо квалитет и младост, знамо како можемо да играмо и гдје је наша шанса. На полусезони ћемо већ моћи да кажемо како све то изгледа. Сад је можда мало и прерано – рекао је Јосиповић, позваши све љубитеље ватерпола да увеличају овај меч.

Позвао бих све симпатизере, навијаче, све оне који нас подржавају, а знамо да их је много, да дођу сутра на базен. Очекује се велики број људи на утакмици, тако да вас молим да дођете чак и раније ако можете. Најбитније је да ово остане све у оквирима спортске атмосфере и да се утакмица одигра, па бољи нека побиједи. Долазак су навијачи и ”Лешинари”, да подрже Ватерполо клуб Борац, ми им се захваљујемо од срца и биће нам прави вјетар у леђа. Наша млада екипа не може да дочека да ускочи у базен, са таквом једном подршком мислим да ће дати сто посто од себе – закључио је Јосиповић.

Срђан Лакић, први човјек клуба, истакао је да је одигравање ове утакмице круна рада Ватерполо клуба Борац у протеклом периоду.

Добили смо могућност да играмо против градског ривала који нас успјешно избјегава већ пет година. Иако смо у више наврата покушавали, тражили да тај наш ривалитет који постоји и антагонизам који долази са друге стране ријешимо у базену, нисмо наилазили до сада на разумијевање. Захваљујући Ватерполо савезу Србије, дошли смо у ситуацију да у Бањалуци одиграмо ову историјску утакмицу и да у базену видимо гдје смо. Сматрам да смо већ побједници самим тим што смо добили прилику да играмо, иако је то до сад била немогућа мисија и да ће овог овог тренутка преко 150 наших чланова добити прави вјетар у леђа и снагу да још напорније ради и оствари још веће резултате, да тај омладински погон који треба да се прикључи првом тиму лагано стаса кроз ове јаке утакмице и да у годинама које долазе добијемо прави, стабилан тим – истакао је челни човјек клуба.

Парадокс је да се два бањалучка клуба, два клуба из Републике Српске и БиХ, свој први међусобни меч одиграју под окриљем Ватерполо савеза Србије…

Човјек не зна ни како паметно објаснити ту ситуацију. Сама чињеница да већ годинама играмо са омладинским погоном словеначку лигу, гдје имамо изутетне резултате, гдје су млађи пионири били први, старији били други, остале категорије биле друге или треће… довољно говори о квалитету и начину на који ми радимо. Међутим, чињеница је да смо ми једина држава у региону, а и шире, која нема своју лигу, која нема своју репрезентацију, што је страшно изговорити с обзиром на то колико има овдје младих и талентованих момака који су до сада могли да направе озбиљне каријере. Међутим, због неразумијевања управе Ватерполо савеза Републике Српске и БиХ, то до сада није био случај. Надамо се да ће од ове утакмице, од овог тренутка, све кренути у бољем смјеру. Није битан ни Ватерполо клуб Борац ни Ватерполо клуб Бањалука, битна су наша дјеца, која до сада нису имала прилику да се покажу у правом свјетлу, да покажу шта знају и да представе свој раскошан таленат. Надам се да је тај парадокс о којем смо разговарали дошао до самог краја и сад долазимо до тренутка кад здрав разум преовлађује и кад ћемо моћи са поносом да кажемо да смо из Бањалуке, Републике Српске и БиХ и да презентујемо свој клуб, град и државу на прави начин – закључио је Лакић.

(борац-спорт, фото: борац-спорт)

Сљедеће утакмице

Рудар Приједор

Куп БиХ

18. фебруар 2023.

13:00

Борац

 

Грачаница

Премијер лига БиХ

26. новембар 2022.

18:00

Борац

 

Борац

Прва лига Републике Српске

6. март 2022.

18:30

Јахорина

 

СФК 2000

Премијер лига БиХ

25. октобар 2022.

14:30

Борац

 

Борац

Финале Купа Републике Српске

27. новембар 2022.

17:00

Радник

 

Борац

Премијер лига БиХ

15. октобар 2022.

20:00

Јединство

Више из Ватерполо