Пратите нас

Ватерполо

Ватерполо клуб Борац демантовао Слободана Граховца: Његово отворено писмо пуно лажи и обмана

Предсједник и тренер Ватерполо клуба Бањалука Слободан Граховац упутио је отворено писмо надлежним градским и републичким институцијама које је објављено у дневном листу Глас Српске (издање од 26. фебруара, оп.а.) и у којем се наводи да је “формирање нових ватерполо клубова контрапродуктивно за развој ватерпола у РС и директно помаже клубовима из ФБиХ да преузму примат”. У контексту “новоформираних клубова због којих ВК Бањалука губи термине за тренинге на Градском олимпијском базену” Граховац је спомено и Ватерполо клуб Борац, чији су челници одлучили да демантују Граховчеве наводе, те Вам клупско саопштење преносимо у цјелости.

Поштовани,

Након што је Глас Српске 26. фебруара 2018. године објавио отворено писмо Слободана Граховца, који тренутно обавља функције предсједника и тренера ВК Бања Лука, предсједника УО ВСРС, потпредсједника ВС БиХ, селектора ватерполо репрезентације РС и БиХ, наша дужност је да исто демантујемо и укажемо на политизацију, манипулацију и изношење неистина у наведеном тексту.

Отворено писмо Граховца под називом “Српска губи примат стварањем нових клубова”, у којем наводи да је прије неколико мјесеци Бања Лука добила четврти ватерполо клуб – Ватерполо клуб Борац, представља лаж. Ватерполо клуб Борац је основан 2008. године, што се види из Рјешења издатог од стране Основог суда Бања Лука.

Одлука на коју се позива Граховац о стопирању оснивања нових клубова из 2011. године од стране ВСРС (Ватерполо савез Републике Српске) нема законско упориште, а не може се ни односити на Ватерполо клуб Борац, који је основан 2008. године (ВСРС је основан 2009. године), три године прије доношења горе наведене са законом неусклађене одлуке.

Позивати се на препоруку Стручног савјета ВСС (Ватерполо савез Србије), а да ни сам ВСС није никада донио такве противзаконите одлуке и покушао забранити формирање више ватерполо клубова у једном граду (Београд, Ваљево, Суботица )покушај је манипулације од стране Граховца и правдање незаконских одлука ВСРС, које је као предсједник ВСРС потписао.

Граховац у отвореном писму наводи да ВК Бања Лука има одличну сарадњу са клубовима ВК Борац – Фортуна и ВК Студент, оба клуба из Бањалуке. Поставља се питање каква је то одлична сарадња са клубом ВК Борац – Фортуна, када тај клуб није активан већ годинама тј. у пракси не постоји. ВК Студент је клуб који правда постојање ВСРС, будући да се првенство РС годинама заснива на игрању једне утакмице између ВК Бања Лука и ВК Студент, а будући да ВК Студент нема све узрасне категорије, у одређеним категоријама првенство РС су играле двије екипе једног клуба – ВК Бања Лука.

Умјесто што Граховац наводи “одличну” сарадњу са неактивним клубом и клубом филијалом, навешћемо да игнорише постојање, поред ВК Борац, још два активна ватерполо клуба у РС, а то су ВК Инцел из Бањалуке и ПВК Леотар из Требиња.

Упорним понављањем да ВК Борац директно подржава клубове из ФБиХ и обратно Граховац покушава да политизацијом сакрије неправилности за које још нико није одговарао. При томе политизација и манипулација јавног мњења од стране предсједника ВСРС је у сукобу са основним принципима и стандардима на којима се заснива не само ватерполо, већ комплетан спорт, као што су: Европска повеља о спорту, Европска конвенција о заштити људских права и основних слобода, Закон о спорту итд.

Да се ради о најјефтинијим политичим памфлетима предсједника ВК Бања Лука и ВСРС говори податак да је поред ВК Бања Лука једини клуб из БиХ, који је учествовао у првенствима и куповима Србије, сарајевска Пливачка – ватерполо Академија Б, којој је Ватерполо савез Србије то одобрио. Поставље се питање да ли Граховац оптужује Ватерполо савез Србије и србијанске стручњаке, које је Сарајево у циљу развоја њихових клубова и ватерпола у Сарајеву и БиХ ангажовало, да раде у интересу Сарајева и на рушењу ВК Бањалука, као што оптужују ВК Борац за исто.

Такође се поставље питање да ли пристаје селектору репрезентације БиХ (сениорске и кадетске) да се у јавности бави политизацијом и покушајем манипулације јавног мњења.

Спомињање друге регионалне лиге, а бити на посљедњем мјесту у 1. Б лиги Србије коју ВК Бања Лука игра ван конкуренције, а која је заправо развојна лига за младе играче и ранг такмичења послије прве и друге регионалне лиге, те 1. А лиге Србије, манипулација је за неупућену јавност.

С поштовањем,

ВК Борац

(борац-спорт, фото: борац-спорт)

Сљедеће утакмице

Тузла City

m:tel Премијер лига БиХ

31. март 2023.

15:00

Леотар

 

Коњух

Премијер лига БиХ

15. март 2023.

19:00

Борац

 

Котор Варош

Прва лига Републике Српске

4. фебруар 2023.

18:00

Борац

 

СФК 2000

Премијер лига БиХ

25. октобар 2022.

14:30

Борац

 

Радник

Премијер лига БиХ

25. фебруар 2023.

19:00

Борац

 

Борац

Премијер лига БиХ

12. март 2023.

17:00

Зрињски

Више из Ватерполо