Пратите нас

Кошарка

СКК Борац 1947 је изворни Борац: Доказан је правни континуитет!

СКК Борац 1947 огласио се данас саопштењем за јавност, поводом писања појединих бањалучких медија да је “Кошаркашки клуб Борац на прагу Друге АБА лиге” и да се “бањалучки клуб након 16 година враћа у регионално такмичење”.

СКК Борац 1947 је у допису достављеном медијима навео да клуб који се “након 16 година враћа у АБА лигу” никад није наступао у том такмичењу, а као доказ за ту тврдњу доставио је Извод из судског регистра оба клуба и, саним тим, на тај начин доказао да је, уз правни континуитет, изворни кошаркашки клуб Борац, основан 1947. године.

Допис који потписује предсједник Скупштине СКК Борац 1947 Вукашин Божић Вам преносимо у цјелости, уз достављене Изводе из судског регистра.

Поштовани,

У појединим штампаним медијима, 23. јуна су се појавили чланци у којима је написано да је ”Кошаркашки клуб Борац на прагу Друге АБА лиге”, као и други слични наслови, а у којима се неистинито повезује да је тај клуб у ранијим периодима већ наступао у АБА лиги.

Ради објективног и истинититог информисања јавности, као и континуираних покушаја лажног представљања и крађе идентитета нашег клуба од стране новооснованог кошаркашког клуба потребно је да саопштимо сљедеће:

У Бањалуци тренутно егзистирају два кошаркашка клуба који у свом називу имају име Борац и то наш клуб који је кроз своју историју мијењао свој назив уважавајући захтјеве својих спонзора, а сада дјелује под именом Српски кошаркашки клуб Борац 1947 Бања Лука (СКК Борац 1947), основан у августу 1947. године (непуне 73 године постојања), уписан у судски регистар под бројем F-1-200/03, и Кошаркашки клуб Борац који је 2011. године основан као Омладински кошаркашки клуб Борац (ОКК Борац) уписан у судски регистар под F-1-159/11 а чији упис назива у регистру 2019. године је оспорен, тако да ће коначну ријеч око назива тог новооснованог клуба дати Окружни суд у Бањалуци, након поступка који је у току.

СКК Борац 1947 (F-1-200/03) је изворни кошаркашки клуб Борац, а кроз историју био је вишеструки првак бивше БиХ, учесник других савезних и Прве Б лиге СФРЈ, Прве лиге СРЈ, Прве АБА лиге, међународних такмичења (Купа Радивоја Кораћа и Купа Рајмонда Сапорте), први побједник заједничке лиге БиХ 2000. године, седмоструки првак Републике Српске и исто толико пута освајач Купа РС, а сада се такмичи у Другој лиги Републике Српске, групе Запад.

Новоосновани кошаркашки клуб Борац (F-1-159/11) у својој деветогодишњој историји, подсјећања ради, постао је адиминистративним путем члан Прве лиге БиХ умјесто другог кошаркашког клуба 2012. године и на тај начин започео своју такмичарску активност, а исте сезоне је и испао из лиге. Послије прошлогодишње такмичарске сезоне (2019-2020), од стране Извршног одбора КС РС административним путем је проглашен за побједника Прве лиге Републике Српске и као такав попуњава Лигу БиХ.

Ради спречавања континуираног покушаја лажног представљања и крађе идентитета нашег клуба, као и све учесталијих дезинформација јавности од стране чланова новооснованог клуба, укључујући и спортску јавност и спортске радности у и изван Републике Српске, спонзоре али и наше навијаче који знају да разликују оригинал од фалсификата, овим путем желимо свима јасно да саопштимо да тај новоосновани клуб нема права да се позива и присваја нашу историју, традицију и спортске резултате.

Само неки од примјера су и лажни подаци којим се представљају на друштвеним мрежама, о историји, тј. години оснивања, активностима и резултатима тог клуба, присвајању химне нашег клуба која је настала много прије њиховог оснивања… Као један од примјера налазе се и наводи да желе да након 16 година заиграју у регионалном такмичењу, иако су основани прије девет година, а неспорно је да је резултати остварени у том такмичењу припадају ИСКЉУЧИВО НАШЕМ КЛУБУ.

Имајући у виду све напријед наведено, желимо да саопштимо да ће сви покушаји крађе идентитета нашег клуба, његове историје, традиције, ауторских права, остварених резултата у циљу лажног представљања новооснованог кошаркашког клуба имати епилог код надлежних судова. Истима предлажемо да се убудуће позивају на своју традицију која и није баш ”велика” како је представљају, обиљежја, своје резултате од оснивања па надаље.

Са напријед наведеним, жеља нам је да додатно упознамо новинаре и њхове медијске куће, а у прилогу овог саопштења достављамо изводе из судских регистара F-1-200/03 и F-1-159/11.

С поштовањем,

Предсједник Скупштине СКК Борац 1947 Вукашин Божић.

(борац-спорт)

Сљедеће утакмице

Леотар

Премијер лига

16. октобар 2021.

14:00

Борац

 

Борац

EHF Cup

17. октобар 2021.

18:00

Беса

 

ЖФК Борац

Прва лига Републике Српске

17. октобар 2021.

15:00

ЖФК Спартак

 

Борац

Премијер лига БиХ

октобар 2021.

00:00

Борац

 

HC Dac

EHF Cup

16. октобар 2021.

18:00

Борац

Више из Кошарка