Пратите нас

Кошарка

Реактивиран изворни Борац, саопштењем се огласио предсједник Скупштине Вукашин Божић

Вукашин Божић, бивши играч Кошаркашког клуба Борац те његов директор у доба најславнијих дана с краја прошлог и почетка овог вијека, огласио се данас саопштењем за јавност у којем је оптужио Ненада Бароша и Аранђела Мишана да су у петак, 20. априла, затечени у извршењу кривичног дјела насилног уласка у службене просторије КК Борац. Сем тога, Божић се у свом саопштењу, које је достављено свим медијима, дотакао цјелокупне ситуације унутар Омладинског кошаркашког клуба Борац чији су Барош и Мишан представници, а исто Вам преносимо у цјелости.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

АДВОКАТ НЕНАД БАРОШ ЗАТЕЧЕН У ИЗВРШЕЊУ КРИВИЧНОГ ДЈЕЛА

Дана 20. априла у 9 часова адвокат из Бањалуке Ненад Барош (36) и Аранђел Мишан (44) затечени су у извршењу кривичног дјела јер су насилно, противправно без правног основа a то је извршни акт надлежног суда покушали да, преко бравара Атке Пашалића којег су довели у заблуду, обију и уђу у посјед службених просторија Кошаркашког клуба Борац у којима се налазе намјештај, опрема, спортске справе и трофеји нашег спортског колектива који је основан 1947. године. Након што сам исте затекао у извршењу овог кривичног дјела позвао сам полицијске службенике који су узели податке и констатовали чињенице, а након тога сам код дежурног инспектора МУП-а дао изјаву и поднио кривичну пријаву за ово кривично дјело. Из МУП-а је Тужилаштву достављен Извјештај о почињеном кривичном дјелу. Извршиоци ових радњи су наводно исте починили у име Омладинског кошаркашког клуба Борац који је сасвим друго правно лице и који је основан 2012. године.

Представници овог клуба које предводе адвокати браћа Барош већ дуже вријеме, на разноразне противправне начине, покушавају да украду идентитет, историју и традицију изворног кошаркашког клуба Борац. Ово је само један од таквих покушаја. Исти заборављају да историја, традиција и идентитет тог омладинског кошаркашког клуба почиње са 2012. годином.

Овим путем, уз напријед наведено, желим да упознам јавност да кошаркашки клуб Борац Бањалука, чији сам био дугогодишњи играч и директор, већ дужи временски период покушава да врати свој стари назив на Основном суду у Бањалуци. Послије последњег имена Српски кошаркашки клуб Бањалучка пивара, сада носи назив Српски кошаркашки клуб Борац 1947 Бања Лука. Веома је важна чињеница да цијело вријеме постојања и више промјена назива постоји правни континуитет нашег клуба. Клуб је кроз своју историју, уз КК Борац, наступао и носио називе и КК Борац Инцел, КК Борац Боровица, КК Борац Нектар, СКК Бањалучка пивара и СКК БОРАЦ 1947. Уз овај последњи назив клуб у наредном периоду наставља свој рад и дјеловање.

Уназад нешто више од пола године дио управе Омладинског кошаркашког клуба Борац (2012. година) као посебног правног лица који представљају адвокати браћа Ненад и Предраг Барош покушавају да разним противправним радњама украду идентитет изворног КК Борац и да за ОКК Борац присвоје историју, традицију, просторије, опрему, справе и трофеје који су власништво нашег клуба који је основан прије више од 70 година. У тим чињеницама је и генеза сукоба двије струје у ОКК Борац која се десила и јавно ескалирала од средине фебруара ове године јер се таквим радњама супротставио други (кошаркашки) дио управе и руководства овог клуба који су представљали Ненад Игњатић и Бојан Божић. Сва ова дешавања су за већину спортске јавности али и квалитетних спортских новинара остала неразјашњена па ћу их овим путем у најкраћем покушати појаснити. Наравно уз напријед наведено постојали су и супротствљени ставови око начина вођења клуба.

Више је разлога који су били одлучујући да се у то вријеме јавно не оглашавам и дам свој став и мишљење везано за догађања у ОКК Борац. Не бих то учинио ни сада да се није десио наставак једне силеџијске, преварантске па и криминалне политике у којој се не бирају средства да се дође до њима зацртаног циља. Моја намјера је била да се опширнијим саопштењем за јавност обратим након завршетка такмичарске сезоне. Ради напријед наведеног овим путем ћу бар дјелимично појаснити стање ствари.

Тај дио управе ОКК Борац неспорно не посједује никакав кошаркашки капацитет што је, испоставило се, проблем када је у питању доношење разних одлука из те области дјеловања клуба, а финансијски капацитет истих је на веома скромном нивоу. Представљају се као активисти удружења “Трећа смјена” (!????!), али дјелују “као секта”. Нису ми познате чињенице да ли су званично регистровани и који су им циљеви и задаци дјеловања. Зато су се веома обилно служили обмањивањем јавности како у погледу провођења непостојећих одлука Управног одбора, лажним представљањем и давањем саопштења уз лого тј. амблем нашег КК Борац из 1947. године, лажним подношењем односно пријављивањем кривичног дјела према Ненаду Игњатићу (уз напомену да је лажно пријављивање кривичног дјела кривично дјело) те на тај начин вршили притисак и уцјењивали истога, неовлаштеним присвајањем разних активности које припадају не том него нашем КК Борац, радњама на Основном суду у поступку промјена назива и другим промјенама за наш клуб изван датих овлаштења која су била прије више од пола године, као и, на чудан начин у то вријеме, нестанком једног од печата нашег клуба, приступању реконструкцији наших просторија без наше сагласности за које смо једно вријеме дозволили кориштење због здравијег, кошаркашког дијела ОКК Борац док тај дио управе који је склон напријед наведеном никада није имао кључеве просторија. Вршили су притисак на други дио клуба (Игњатић – Божић) да подношењем разних захтјева према Граду Бања Лука праве штету правним интересима изворног КК Борац, односно нашег клуба, те вршили правне заврзламе око Статута клуба, али и низ других глупости.

Као наставак таквих активности свакако спада и ПУЧ у ОКК Борац који су организовали преко њима блиских играча (браћи Лончар), који су за собом повукли још један дио играча. Ја сам човјек који ствари назива правим именом, а таква активност у коју су увучени играчи и јесте ПУЧ јер су они на ружан, провидан и уцјењивачки начин искочили из права и обавеза која им припадају и стали на страну једног дијела управе клуба. Тиме су сви заједно показали да озбиљан клуб уствари не постоји. Детаљнији опис и моје виђење свих тих ствари и начина рјешавања истих биће саопштен послије завршетка ове такмичарске сезоне.

Као садашњи предсједник Скупштине клуба и као један од лица овлаштен за заступање и представљање  изворног кошаркашког клуба БОРАЦ  који ће у наредном периоду дјеловати под називом Српски кошаркашки клуб БОРАЦ 1947 Бања Лука, заједно са својим сарадницима бранићу идентитет, историју и традицију клуба, освојене трофеје као и сва материјална добра која припадају нашем клубу, која смо стекли у својих 70 година постојања, свим правним и другим средствима укључујући ажурно подношење кривичних и других пријава надлежним органима према свим одгововним лицима, руководствима и играчима који имају намјеру да исто присвоје, као и новинарима и медијима који би износили неистине и на тај начин погрешно информисали јавност и доводили је у заблуду.

Бања Лука, 23. април 2018. године

Српски кошаркашки клуб Борац 1947

Вукашин Божић, дипл. правник

Сљедеће утакмице

Борац

Друго коло квалификација за Лигу Европе

17. септембар 2020.

20:00

Рио Аве

 

Слобода

Премијер лига БиХ

26. септембар 2020.

19:00

Борац

 

СКК Борац 1947

Друга лига Републике Српске

17. октобар 2020.

00:00

СКК Борац 1947

 

Младост

Премијер лига БиХ

2. октобар 2020.

18:00

Борац

 

Борац

Полуфинале Купа РС

19. септембар 2020.

17:30

Мира

Више из Кошарка