Пратите нас

Кошарка

Одлази војник клуба: Дарио Вуколић напушта Борац након скоро двије деценије

У стручном штабу Омладинског кошаркашког клуба Борац у наредној такмичарској сезони у Првој лиги Републике Српске неће бити Дарија Вуколића, који напушта црвено-плаве након скоро двије деценије активног рада у клубу. Дугогодишњи физиотерапеут бројних генерација “игре под обручима” у Бањалуци обавијестио је, у финишу сезоне, актуелне чланове клупског руководства и чланове сениорског тима да на крају такмичарске године напушта црвено-плави табор, у којем је непрекидно био од краја прошлог вијека, да будемо прецизнији од 1999. године.

Дарио Вуколић није био само физиотерапеут Борчевим кошаркашима, којима је на услузи био “у свако доба дана и ноћи”; Дарио Вуколић је, усудићемо се да кажемо, један од најпрепознатљивијих симбола не само Борца већ и бањалучке кошарке. Дарио Вуколић је “бренд” Борца, један од његових најпознатијих војника и један од оних који је био ту од сјаја до очаја или, како би рекли Лешинари, “од таме до сјаја, од пакла до раја”. Дарио Вуколић је друг, пријатељ многим играчима, тренерима, навијачима…

Како рекосмо, Вуколић је у Борац стигао сада већ слободно можемо да кажемо давне 1999. године, када је тадашњи Борац Нектар био синоним за кошарку у Републици Српској и Босни и Херцеговини. Од тада па све до данашњих дана, нагледао се Дарио Вуколић свакаквих играча: и добрих и оних мање добрих, и старих и младих, и прекаљених асова и голобрадих момака… Све то уз препознатљиву позитиву на лицу.

Колико дуго је Дарио Вуколић био дјелић слагалице зване Борац, довољни говори податак да је добар дио играча из садашњег сениорског погона учио да хода или се играо у пијеску када се “Дариола” први пут сусрео са једном генерацијом кошаркаша у црвено-плавим дресовима.

Дивио се Дарио Вуколић, током скоро 20 година свог бивствовања у Борцу, кошаркашкој поезији никад довољно хваљеног капитена Зорана Кукића, мајсторијама Васиља Шеве и Саше Вујасиновића, “проклињао” Младена Ерјавеца и Вука Радивојевића, тапшао по рамену Вила Френклина када је овај био бржи од сирене за тријумф над Игокеом, бацао у ваздух Златка Јовановића када је “спаковао” 33 поена Широком Бријегу, грлио Дејана Барбареза након “рафалне паљбе” у финишу утакмице са Славијом…

Био је Дарио Вуколић дио својеврсне традиције у Борцу; знало се, годинама – креће црвено-плава експедиција на гостовање “испред Тигра”, вози се два ћошка до дворане Борик и ту аутобус стаје али само на кратко, како би Дарио преузео све што је потребно за нормалан рад и миран пут до одредишта. Имали су потписници ових редова част да на лицу мјеста буду упознати са тим, па знају о чему говоре…

Пропутовао је Дарио са својим Борцем цијелу Европу, дугачак је списак градова у којима се радовао због Борчевих побједа и туговао због пораза. Нема града у Републици Српској и БиХ а да Дарио није био у њему, обишао је цијелу бившу Југославију са вољеним клубом када је исти учествовао у Јадранској лиги, стигао у том такмичењу и до далеког Тел Авива, а упознао се и са обичајима у Аустрији, Турској, Белгији, Италији, Финској, Словачкој, Пољској, Бугарској, на Кипру… када су клуб обасјавала блистава свјетла европске кошаркашке позорнице и када је тадашњи Борац Нектар био међу 40 најјачих клубова на Старом континенту.

Ипак, након 20 година, дошло је вријеме за растанак. Усљед разних околности, како кошаркашких, тако и приватних, Вуколић је одлучио да се повуче, дошло је до “замора материјала”. Неће Дарио више активно бити дио црвено-плавих, али једна ствар ће остати за вјечност: постављено питање мноштва играча који су некад бранили боје Борца, а који сада тек пропутују Бањалуком, а исто гласи: “Има ли ми Дарија?”

(борац-спорт, фото: борац-спорт)

Сљедеће утакмице

Звијезда 09

Премијер лига БиХ

19.10.2019.

15:00

Борац

 

Искра

Премијер лига БиХ

5.10.2019.

19:00

Борац

 

СКК Борац 1947

Друга лига Републике Српске

3.11.2019.

20:00

Борац (Дрвар)

 

Радник

Премијер лига БиХ

5.10.2019.

18:00

Борац m:tel

 

Извиђач

Премијер лига

5.10.2019.

15:00

Борац

Више из Кошарка