Пратите нас

Фудбал

Јово Лукић три године у Борцу: Ово ми је била жеља!

Фудбалски клуб Борац у наредне три године биће јачи за младог голгетера Јову Лукића.

Нападач рођен 28. новембра 1998. године у Добоју стигао је у Борац и Бањалуку уз титулу најбољег стријелца Прве лиге Републике Српске у прошлој сезони. На 14 утакмица Јово Лукић је у дресу Крупе постигао 12 голова и био најзаслужнији за повратак тима из Крупе на Врбасу у елитни бх. фудбалски ранг.

Прије свега, желим да се захвалим на топлој добродошлици у Борац. Док сам био млађи, била ми је жеља да заиграм за Борац и много ми значи да дођем у клуб са традицијом као што је овај. Такође, желио бих да се захвалим и Фудбалском клубу Крупа који ми је изашао у сусрет да дођем овамо. Голове не могу да обећам, али надам се да ћу пружити добре партије и да ћу обрадовати бањалучку публику – рекао је Јово, којег је видно ”дрмала” трема приликом обраћања новинарима.

Лукићев долазак из Крупе у Борац плод је добре сарадње Борца и Крупе, која се ствара и која ће јачати у наредном периоду.

Сви знате да сам прије господина Зељковића био предсједник Фудбалског клуба Борац. То је клуб који волим, са којим сам живио и растао, уз који сам, још као дијете, проводио вријеме на тадашњим трибинама Градског стадиона, а сва та љубав настављена је и касније. Током мог мандата у клубу, господин Зељковић и ја само заједно предвиђали неке тренутке и моменте који би у наредном периоду могли да се десе. Мени је изузетна част, али и задовољство, да је Борац данас у Вици Зељковићу добио и предсједника Фудбалског савеза Републике Српске и будућег предсједника ФС БиХ, а посебно ми је драго што је Борац у овом узлету остварио право наступа у европским такмичењима. Ми из Крупе, али и вјероватно сви грађани Бањалуке, али и спортски радници овог подручја, имамо један једини циљ, а то је да бањалучки фудбал представимо на најбољи могући начин. Најбоље што у овом тренутку имамо је Борац и то је био повод да у разговору са Вицом Зељковићем договоримо да Јово Лукић, млади и перспективни играч у којег вјерујемо, дође у бањалучки Борац и покуша да покаже своје способности, те се наметне стручном штабу, заједно са саиграчима, и са Борцем покуша да оствари своје приватне циљеве и интересе, али и да помогне Борцу – рекао је први човјек Крупе Драшко Илић.

Иако је имао уговор са Крупом на још годину дана, Лукић је у Борац стигао без обештећења.

Крупа и Борац су овај трансфер одрадили без икаквих новчаних надокнада. Договорили смо се да ћемо своје интересе рјешавати у будућим трансферима Јове Лукића. О тим стварима одлучиваће управе, два предсједника клубова и два директора. Крупа и Борац ће заједнички, у свим наредним временима, настојати да буду клубови са изузетно добрим односом, да Бањалуци покажемо да два клуба треба да сарађују и да су један са другим много јачи. Уколико буде прилике за то, договараћемо се и око будућих трансфера, попут овог примјера са Лукићевим преласком, како бисмо те играче из ове лиге пласирали у јаче. Многи играчи који су некада били играчи Борца и Крупе данас играју у иностранству и постају врло интересантни. Крупа је дала прилику Јови Лукићу, који се профилисао у најбољег стријелца Прве лиге Републике Српске, а надам се да ће и у Борцу да крене путем неких већ трансферисаних играча. Још једном се захваљујем руководству Борца на договору који смо постигли и желим им много среће. Крупа и Борац ће заједно проводити вријеме на Златибору на припремама и тамо ћемо још имати прилике да сагледавамо ситуацију, анализирамо, пратимо још неке играче и, ко зна, можда ту још буде прелазака из једног клуба у други.

Да почиње нови однос два комшијска клуба, увјерен је и предсједник Борца Вицо Зељковић.

Свима нам је јасно да је у прошлости било одређених неслагања између Борца и Крупе, мада су иста више настајала одређеним спиновањима него што су постојала у стварности, тако да је ово данас прилика да се створи једна нова слика и покрену нови односи и да сви заједно добром сарадњом остваримо високе циљеве. Сигурно је да треба да будемо ослоњени једни на друге и да ћемо само таквим начином размишљања олакшати посао и Борцу и Крупи. Драго ми је да Крупа на челу са Драшком Илићем препознала шта ми овдје радимо и овај прелазак играча без обештећења показује једну нову сарадњу. Крупа је имала понуде из Швајцарске и неких других земаља за Јову Лукића, али су све то одбили и одлучили да се заједно са нама упусте у пројекат његове каријере јер су сматрали да је то добро како за клуб, тако и за самог играча. Борац данас у Јови има младог, потентног и квалитетног играча, који ће имати нашу пуну подршку. Битно је да нагласимо да је Јово Лукић био и жеља нашег тренера Владе Јагодића, који сматра да се Јово уклапа у његов начин, стил и систем игре. Наравно, сви треба да будемо стрпљиви јер нико не очекује преко ноћи да Јово заблиста. Наравно, ако успије у томе, биће још боље, али сигурно је да ћемо имати стрпљења и времена и да ће добити праву шансу. Јово долази као први стријелац Прве лиге Републике Српске, прије тога смо довели Бојана Марковића који је такође био најбољи стријелац тог такмичења, али који у Борцу још увијек није добио праву шансу, али сигурно је да ће је имати, уз политику и курс клуба да млади играчи покажу квалитет у дресу Борца, како би направили трансфер како за клуб, тако и за себе – рекао је Зељковић.

Према његовим ријечима, ”црвено-плави” у овом тренутку не планирају довођење још једног нападача.

За сада у фази напада имамо и Сашу Кајкута, тако да у овом тренутку немамо намјеру да доводимо још једног нападача. Покушаћемо са њима да остваримо наше амбиције јер сматрамо да ће то  донијети клубу добро, како на терену, тако и приходе. С обзиром на наше амбиције у наредној сезони, које гласе освајање титуле, воде се полемике око осталих позиција у тиму, односно око тога шта нам је на ову екипу још потребно. Не желимо да журимо, већ желимо да нашим младим играчима које смо прикључили из наше школе дамо шансу јер сматрамо да имају квалитет да допринесу нашим резултатима и да резултати због тога неће да трпе, а о квалитетима тих играча, довољно говоре позиви у одговарајуће селекције БиХ. Кад смо дошли у фазу да текуће обавезе исплаћује редовно, без дугова из прошлости, сада смо дошли у фазу да производимо играче и на тај начин стварамо приходе. Млади играчи имају врлина, али и мана, али спремни смо да све те ствари трпимо. Не на уштрб резулата, али сигурно нећемо никога отписивати послије првих неких лоших игара и несналажења.

Екипу би, скоро извјесно, могао да напусти Срђан Вујаклија.

Вујаклији је истекао уговор, тренутно није члан клуба и неће бити на прозивци у понедјељак, а да ли ће се можда касније прикључити припремама, тек ћемо да видимо. Нема потреба да радимо неке ствари које смо радили у неким прошлим прелазним роковима, на примјер прошлог љета. Били смо тад принуђени на неке велике уговоре које Борац, реално, није у стању да трпи и плаћа, али након наступа у Првој лиги РС и негативног имиџа који је клуб имао у јавности, неке ствари су једноставно морале да буду рађене на такав начин и нама је највећи успјех што смо успјели да вратимо публику на стадион.

Када је дефанзивна линија у питању, Борац у овом тренутку на позицији централног бека има Марка Јовановића, Немању Јаничића и 19-годишњег Ђорђа Милојевића.

Што се тиче штоперске позиције, стручни штаб ће до краја прелазног рока, који ће ове године бити необично дуг, процијенити шта и како. Ћосић је прошле године играо неколико утакмица на том мјесту, што је изгледало прилично коректно, тако да постоји намјера да видимо како ће то изгледати на самим припремама. Такође, овдје ћу да се вратим на оно што сам малоприје говорио, а то је да ћемо давати шансу младима. Конкретно, у овом случају, говорим о Ђорђу Милојевићу, који је добио позив у младу репрезентацију Босне и Херцеговине, тако да шеф стручног штаба планира да на припремама Милојевић игра у пару са Марком Јовановићем, па ћемо видјети како ће то да изгледа. Ту је и искусни Јаничић, имамо и Ћосића, али и пуно времена да реагујемо – истиче Зељковић, који истиче да Борац има тим који може у пуном капацитету да одговори свим захтјевима.

Имамо играче који су играли европске утакмице попут Субића, Јовановића, Закарића и Врањеша и сигурно је да је тај спој младости и искуства нека наша будућа идеја, па ћемо видјети како ће све то да изгледа. Битно је да нема нервозе, радићемо стрпљиво јер има довољно времена за то.

(борац-спорт, фото: борац-спорт)

Сљедеће утакмице

Борац

Пријатељска утакмица

14. јул 2020.

16:00

Инђија

 

Борац

Премијер лига БиХ

септембар 2020.

00:00

Борац

 

СКК Борац 1947

Друга лига Републике Српске

новембар 2020.

00:00

СКК Борац 1947

 

Борац

Премијер лига БиХ

октобар 2020.

00:00

Борац

 

Борац

Премијер лига БиХ

септембар 2020.

00:00

Борац

Више из Фудбал