Пратите нас

Фудбал

Данас 92. рођендан Фудбалског клуба Борац

Данас, 4. јула 2018. године, навршавају се 92 године од оснивања Фудбалског клуба Борац. Наиме, тог јулског дана 1926. године одржана је оснивачка скупштина тадашњег Радничког спортског клуба Борац, а имену које смо сви небројено пута у свом животу изговорили кумовао је, познато је кроз историју, Веселин Маслеша.

Група младих трговачких помоћника, која је своје слободно вријеме углавном проводила у тада познатој гостионици Путник, жељела је свој спортски колектив.  Управо на том мјесту одржавани су договори о оснивању Борца којима је, између осталог, присуствовао и сам Маслеша, рекавши на једном од састанака и ову реченицу: Уколико ћете се борити за своја радничка права, зашто да вам се клуб не зове Борац?

И било је тако. Иницијатори су се обратили градским властима са жељом да оснују клуб, преписка са челним људима града трајала је скоро годину дана, све до споменутог 4. јула 1926. године, када је одржана скупштина, на којој је рођен Фудбалски клуб Борац, а за првог предсједника изабран је Руди Хитер.

Први пехар Борац је освојио 1928. године на слетском такмичењу у Сарајеву, а до првог значајнијег успјеха стигло се на 35. годишњицу од оснивања клуба, када су црвено-плави по први пут постали чланови елитног ранга југословенског фудбала, у којој је најбољи резултат остварио у сезони 1990-91, освојивши четврто мјесто.

Играо је Борац 1974. године у финалу Купа Југославије у којем је поражен од Хајдука, али су ране залијечене 14 година касније, када је тадашња генерација пригрлила трофеј Купа маршала Тита.

Одиграо је Борац 14 утакмица на европској сцени, а у клупским витринама се и дан-данас чува трофеј Митропа купа, освојен 1992. године, који је једини европски пехар у досадашњој клупској историји.

На нивоу БиХ Борац је освојио два трофеја, Куп 2010. године и титулу у Премијер лиги годину дана касније. Куп Републике Српске у рукама фудбалера Борца завршавао је пет пута, док је трофеј у Првој лиги Републике Српске, у којој ће се силом прилика наступати у наредној сезони, освајан четири пута.

(борац-спорт)

Сљедеће утакмице

Борац

m:tel Премијер лига БиХ

16. август 2020.

17:00

Зрињски

 

Борац

Премијер лига БиХ

септембар 2020.

00:00

Борац

 

СКК Борац 1947

Друга лига Републике Српске

октобар 2020.

00:00

СКК Борац 1947

 

Борац

Премијер лига БиХ

октобар 2020.

00:00

Борац

 

Борац

Премијер лига БиХ

септембар 2020.

00:00

Борац

Више из Фудбал