Пратите нас

Фудбал

АПОЕЛ – Трофејни рекордери Кипра, највећи успјех остварили под Србином, “Шпацо” их водио послије Борца!

ФОТО: www.borac-sport.com

Први гостујући меч у лигашком дијелу Конференцијске лиге наш Борац ће одиграти 24. октобра, са почетком у 18.45 часова. Тај термин резервисан је за гостовање кипарском АПОЕЛ-у!

Клуб из Никозије млађи је само пар мјесеци од нашег Великана (основани 8. новембра 1926. године), а са 29 титула у првенству и 21 пехаром у Купу тренутно су рекордери Кипра!

Најзначајнији резултат у европским клупским такмичењима АПОЕЛ- је остварио у сезони 2011-12, поставши први кипарски клуб који је успио да стигне до четвртфинала Лиге шампиона!

Под командом српског тренера Ивана Јовановића, Кипрани су прво кроз квалификације елиминисали Скендербег, Слован из Братиславе и Вислу из Кракова. Потом их је “плес куглица” спојио са Зенитом, Шахтјором и Портом, у таквој конкуренцији АПОЕЛ је освојио прво мјесто, а онда у осмини финала послије извођења једанаестераца елиминисао екипу Лиона.

Управо је у домаћем дуелу са Французима АПОЕЛ забиљежио рекордну домаћу посјету на европској сцени! Седмог мартовског дана 2012. године, на трибинама “ГСП стадиона”, отвореног прије четврт вијека, нашао се 22.701 навијач!

Ипак, у борби за полуфинале, превелик залогај био је Реал Мадрид, који је укупним резултатом 8:2 изборио пласман међу четири најбоља европска тима у тој такмичарској години.

У годинама које су услиједиле, АПОЕЛ више никад није успио да понови такав резултат. До данас је још два пута играо групну фазу Лиге шампиона – 2014. и 2017. године, али у конкуренцији Барселоне, Ајакса и Пари сен Жермена у првом, те Реала, Борусије Дортмунд и Тотенхема у другом наврату, нису могли више од посљедње позиције.

Такође, у три наврата Кипрани су играли три пута у групној фази Лиге Европе – посљедњи пут се то догодило у сезони 2019-20.

Не биљежи АПОЕЛ у посљедњим годинама значајније резултате на ино-сцени, с обзиром да у другом и трећем издању Конференцијске лиге нису успијевали преко Ђургардена и Гента да се домогну групне фазе. Имали су овог љета прилику да поново заиграју у Лиги Европе, али их је послије извођења пенала елиминисао летонски РФС, па су на крају морало да се задовоље Конференцијском лигом.

ФОТО: архива

Осим Ивана Јовановића, на тренерском мјесту у АПОЕЛ-у сједило је још много реномираних имена (Торстен Финк, Мик Мекарти, Рикардо Са Пинто…), али вриједи свакако истаћи да је у сезони 1990-91 тренер Кипрана био Станко Поклеповић – Шпацо, и то након што је претходно био на клупи нашег Борца!

Поклеповић је у Борац стигао 1989. године, након што је Јосип Куже са Борцем изборио четврти, посљедњи пласман у елитни југословенско ранг. По остварењу тог успјеха, Куже је одступио са црвено-плаве клупе, а на његово мјесто сјео је Поклеповић, који је у Бањалуци остао једну сезону прије него што је кренуо пут Кипра.

Тренутно је на мјесту тренера Шпанац Маноло Хименез, који је на ову функцију постављен 12. октобра. Дугогодишњи тренер Севиље и стратег који је у четири наврата сједао на клупу АЕК-а већ је трећи тренер тима из Никозије у овој сезони!

Такмичарску годину је почео његов земљак Давид Гаљего, који је водио екипу на првих пет утакмица у сезони. Уписао је само једну побједу послије чега је напустио клуб, а умјесто њега стигао је Португалац Хозе Домингез, који се на мјесту тренера задржао девет утакмица прије него што је смијењен послије домаћег пораза од АЕК-а из Ларнаке (0:1).

Команду над екипом је потом преузео Хименез, који је на дебију одвео екипу до убједљиве побједе на гостовању Омонији Арадипу (0:5).

Као и Панатинаикос, Борчев ривал о којем смо већ писали, тако ни АПОЕЛ не може без српских играча, па су тако чланови овог клуба тренутно везиста Радосав Петровић, ветеран богатог искуства (Партизан, Блекбурн, Генчлербирлиги, Динамо Кијев, Спортинг, Рио Аве, Алмерија, Сарагоса) који игра своју другу сезону у клубу, и нападач Стефан Дражић, бивши офанзивац обреновачког Радничког, Јавора и Вождовца, који је тек стигао у клуб.

Плату у АПОЕЛ-у тренутно прима и дефанзивац из БиХ Матео Сушић, који је у Премијер лиги БиХ наступао за Зрињски, а потом интернационалну каријеру градио у Клужу и Шерифу.

Можда и најзвучније име тренутно у екипи је португалски офанзивни везиста Луис Мигел Афонсо Фернандеш, познатији у свијету фудбала по надимку ”Пици”. Чак осам сезона је овај португалски интернационалац био члан Бенфике, одигравши за то вријеме 360 утакмица и постигавши 94 гола. По броју наступа за ”орлове” је трећи на клупској вјечној листи, а по погоцима заузима пето мјесто!

Не смије се заборавити још један офанзивни везиста, њемачки интернацоналац Макс Мејер, који је 192 пута наступао за Шалке те носио дрес Луцерна, Кристал Паласа, Митјиланда, Фенербахчеа и Келна, а ту је и некадашњи нападач репрезентације Марока Јусеф Ел-Араби.

У дресу са државним грбом Ел-Араби је наступао од 2010. до 2021. године и на 47 утакмица постигао 26 голова. На клупском нивоу најпознатији му је период у Олимпијакосу, гдје је провео пет година (од 2019. до 2024. године), одигравши 225 мечева, уз 94 гола, а са клубом из Пиреја је прошле сезоне освојио Конференцијску лигу!

(борац-спорт)

Сљедеће утакмице

Борац

WWIN лига БиХ

20. маj 2024.

17:00

Игман

 

Борац

Полуфинале Купа БиХ

25. мај 2024.

20:00

Грачаница

 

Слога

Премијер лига БиХ

9. март 2024.

19:00

Борац

 

Домаљевац

Премијер лига БиХ

16. март 2024.

19:00

Борац

 

Борац

Полуфинале Купа БиХ

25. мај 2024.

18:00

Хаџићи

Више из Фудбал

Adv.
Sans Serif Fonts
Popular Fonts
Yayinlanacak
Serif Fonts
Script And Handwritten
Display Fonts
Handwriting Fonts
Typeface Fonts
Decorative Fonts
Brush Fonts
Modern Fonts
Retro Fonts
Vintage Fonts
Modern Sans Fonts
SVG Fonts
Logo Fonts
Creative Fonts
Calligraphy Fonts
Montserrat Font
Raleway Font
Coffee Morning Sans
Horizon Font
Gotham Font GelsinX.com olarak Vozol Puff ve Saltica Puff Bar Satışı yapmaktayız. Vozol Puff Bodrum, Vozol Puff Antalya, Vozol Puff İstanbul ve Vozol Puff İzmir siparişlerinizi kurye ile hızlı teslimat veya kargo ile kapıda ödeme seçenekleri ile satış yapmaktayız. iqos terea sipariş iqos Heets sipariş