Пратите нас

Кошарка

Данас 70 година од оснивања Кошаркашког клуба Борац

Кошаркашки клуб Борац данас, 28. августовског дана, слави 70. рођендан! На данашњи дан прије 7 деценија основан је КК Борац, најстарији кошаркашки клуб на територији данашње Босне и Херцеговине, те ћемо се, овом приликом, осврнути на богату клупску историју.

Наиме, средином 1947. године, са краткотрајног курса у Земуну, на којем су полазници припремани за тренере и инструкторе спортских секција, у град на Врбасу се вратио Александар Мастела, један од најбољих фудбалера и фудбалских тренера Бањалуке свих времена, донио кожну кошаркашку лопту, те окупио око себе групу младих Бањалучана, пренио им властита кошаркашка знања и објаснио правила. Један од његових првих кошаркашких ученика био је и Милан Тошић-Прле, прослављени кошаркаш и тренер Борца, који је, рецимо и то, 1970. године, као помоћни тренер Ранку Жеравици, са репрезентацијом Југославије освојио Свјетско првенство у Љубљани.

Исте године, у Бањалуци је изграђено прво кошаркашко игралиште, које се налазило на јужној страни садашњег Градског стадиона (код садашњег семафора), док је 1947. године Борац одиграо и прве првенствене утакмице у историји. Било је то у октобру, у Тузли, на првенству БиХ. У првој званичној утакмици кошаркаши Борца поражени су од домаће Слободе резултатом 42:18, док су прву побједу забиљежили над КК Крека 37:24.

26. фебруара 1951. године Кошаркашки клуб Борац добио је вриједно признање; на Скупштини Кошаркашког савеза БиХ, одржаној у Сарајеву, Борац је проглашен за најбољу кошаркашку организацију у БиХ јер се “веома добро организационо средио, проводио је систематски рад на омасовљењу и квалитетном напретку кошарке”. Само годину и по дана касније, односно 13. септембра 1952. године, свечано је отворен Стадион спортских игара (изграђен у центру града, срушен 2002. године), на којем је Борац свој званичне утакмице играо све до изградње Спортске дворане Борик у истоименом насељу априла 1974. године. Истог септембарског дана 1952. године одиграна је и прва ноћна кошаркашка утакмица, у којој је екипа Борца савладала Млада крила резултатом 29:27.

20. септембар 1953. године остаће забилљежен у клупској историји као датум када је Кошаркашки клуб Борац по први пут постао шампион БиХ и стекао право да се бори за улазак у елитно југословенско друштво. Квалификације нису прошле успјешно: на турниру одржаном у Карловцу у априлу наредне године, Борац је заузео посљедње, четврто мјесто, иза карловачког Жељезничара, загребачке Младости и Жељезничара из Марибора.

13. јануара 1957. године основан је Срески кошаркашки одбор, чиме је направљен значајан корак ка јачању и омасовљењу кошарке не само у Бањалуци, већ и Босанској Крајини у цјелини. Исте године, али у септембру (29. септембар), кошаркаши Борца су по други пут у клупској историји постали шампиони БиХ и стекли нову шансу да се боре за наступ у југословенској кошаркашкој елити. Одмах по освајању титуле, Борац је истакао кандидатуру за организацију турнира за пласман у Савезну лигу, али је Кошаркашки савез Југославије прилику да организује смотру дао Задру, који се, на крају, на домаћем терену, побједама над Борцем и мариборским Браником, изборио за елитно друштво.

1962. године Кошаркашки клуб Борац је, коначно, дебитовао на савезној сцени. Наиме, у јануару те године, Кошаркашки савез Југославије је донио одлуку да боду формиране три групе Друге лиге: исток, центар и запад. Борац је, одлуком челника КСЈ, сврстан у групу центар, заједно са још девет екипа, а претходно је, додајмо и то, у првенству БиХ освојио друго мјесто, иза сарајевског Жељезничара.

Прву утакмицу у савезним лигама Југославије Борац је одиграо 22. априла 1962. године у Бањалуци против Пролетера из Зрењанина, који је тријумфовао резултатом 65:66, док је прву побједу Борац уписао седам дана касније у Земуну против домаће Младости резултатом 64:94. Исте године, 2. септембра, у оквиру 14. кола Борац је, на терену Гимназије, савладао сарајевску Босну резултатом 143:50. Споменути меч остаће забиљежен у историји као први савезни у којем је Борац постигао 100 и више поена, а 100. кош постигао је Коста Видовић. Иначе, Борац је, на крају такмичења у Другој лиги центар, заузео пето мјесто, иза Пролетера, тузланске Слободе, Војводине и Динама. Иза Борца су остали Слобода (БГ), Жељезничар, Младост, Нови Сад и Босна.

Исте године, на захтјев Југословенског савеза за физичку културу (СОФК), Кошаркашки савез Југославије је укинуо друге лиге, тако да се, у наредних неколико сезона, Борац поново такмичио у Републичкој лиги БиХ.

Тако је било све до 1968. године, када је, 21. јануара, одлучено да се Друга лига поново формира, али по узору на фудбал – у двије групе: источну и западну. Борац је, након што је сезону у Републичкој лиги БиХ завршио на трећем мјесту, иза сарајевских клубова Млада Босна и Босна, сврстан у групу Запад.  У исту су били смјештени: Борац, Млада Босна, Босна, Илирија (Илирска Бистрица), Лесонит (Љубљана), Кварнер (Ријека), Трешњевка (Загреб), Домжале, Марибор, Младост (Загреб), БСК (Славонски Брод) и Медвешчак (Загреб). У Другој лиги запад Борац је дебитовао 14. априла 1968. године, поразом од Илирије резултатом 67:64, док су прву побједу кошаркаши Борца уписали седам дана касније у Бањалуци над љубљанским Лесонитом (78:55).

У новембру 1969. године, у Бањалуку је стигла прва спортска титула након разорног октобарског земљотреса; освојили су се јуниори Борца, који се се на турниру првенства БиХ, одржаном 8. и 9. новембра у Тузли, окитили титулом шампиона БиХ.

Иначе, када је у питању Друга лига запад, Борац је у истој наступао до априла 1974. године, када је заузео посљедње мјесто и тиме био приморан да се врати у Републичку лигу БиХ. Истина, било је то привремено, с обзиром да се Борац исте године вратио у друголигашко друштво (овог пута у сјеверну групу), заузевши друго мјесто у Републичкој лиги БиХ, иза Илиџе.

1974. година остаће упамћена и по томе што је тада, 9. марта, у дресу Борца дебитвао Драган Вуковић-Скака, један од најбољих кошаркаша Борца у 70 година дугој историји. Било је то на утакмици Друге лиге запад, између Борца и Босне, која је завршена побједом гостију резултатом 65:93.

1977. године Кошаркашки клуб Борац је поново испао из Друге лиге и поново заиграо у Републичкој лиги, да би 1979. године, према пропозицијама такмичења, Борац био пребачен у Другу републичку лигу, тзв. Крајишку кошаркашку лигу, у којој је, у октобру, побједом над Тајаном из Завидовића изборио повртак у Републичку лигу.

Годину дана касније, у октобру 1980. године, Борац је заузео друго мјесто у Републичкој лиги БиХ и постао члан тек формиране Међурепубличке лиге центар (Друга савезна лига).

С првим данима 1981. године, стигле су и тужне вијести: 2. јануара преминуо је Александар Мастела, који је, како је речено, донио прву кошаркашку лопту у Бањалуку и “посијао сјеме” из којег ће касније никнути Кошаркашки клуб Борац.

11. априла 1984. године у Борову је одиграна мајсторица између Борца и Лифама из Старе Пазове за пласман у Прву Б савезну лигу. Борчеви кошаркаши тријумфовали су резултатом 82:77 и изборили право да се такмиче у Првој Б савезној лиги, у којој су дебитовали 6. октобра исте године, побједом над Олимпијом резултатом 102:95.

У Првој Б савезној лиги Борац је наступао једну сезону – испао је 9. марта 1985. године. Исте године, али у септембру, Кошаркашки клуб Борац и РО Инцел потписали су самоуправни споразум о дугорочној сарадњи у области спорта и физичке културе. Борац је, на основу споразума, имену додао и име фирме и у наредном периоду наступао под именом Борац Инцел.

30. септембра 1986. године Борац Инцел је у дворани Борик снаге одмјерио са тадашњим шампионом Европе загребачком Цибоном. Утакмица је одиграна пред скоро 6000 гледалаца, а Цибона је у град на Врбасу како би “исплатила” одлазак Славена Дележана у њене редове. Шампион Старог континента, предвођен легендарним Драженом Петровићем, тријумфовао је резултатом 118:87.

1991. године, након шест година, Борац се вратио у Прву Б савезну лигу. Наиме, 16. марта 1991. године, Борац Инцел је у дворани Борик савладао Кривају из Завидовића резултатом 99:87 и поново се вратио на југословенску савезну сцену.

У сезони 1991/1992. Борац је заузео одлично, треће мјесто иза клубова Зорка Ива и Београд, да би 1992. године, 29. септембра, под именом Борац Јагодина, дебитовао у ЈУБА ВИНЕР БРОКЕР лиги побједом над екипом Будућности резултатом 75:72.

Током 1992. и 1993. године Борац се у лиги такмичио и под именима Борац Рума и Борац Боровица, а од ЈУБА ВИНЕР БРОКЕР лиге се опростио у марту 1993. године након пораза у “Шумицама” од Радничког резултатом 96:87 и поново се преселио у Прву Б савезну лигу.

Упоредо са југословенским, одржавана су и такмичења у Републици Српској. 16. и 17. октобра 1993. године у Бањалуци је одржан финални турнир шампионата Републике Српске, на којем су, поред Борац Боровице, учествовали и бањалучки Орлови, зворничка Дрина и бијељинска Семберија. Побједама над Семберијом резултатом 100:62 и Орловима 101:93, Борац је по први пут постао шампион Републике Српске. Касније, кроз историју, Борац је до титуле најбољег клуба у Републици Српској стизао још седам пута.

У прољеће 1994. године, Борац Боровица стиже до трофеја у првом Купу Републике Српске. У финалној утакмици, одиграној 16. априла у Зворнику, Борац је тријумфовао резултатом 59:84. Трофеј у Купу РС Борац је касније освајао још осам пута.

Исте године, “рођен” је БОРАЦ НЕКТАР! Наиме, 20. септембра 1994. године, на сједници Скупштине клуба, саопштено је да Бањалучка пивара постаје први и главни спонзор Кошаркашког клуба Борац, који је уз своје име додао и назив Нектар, а за директора клуба именован је дипломирани правник Вукашин Божић.

У сезони 1994/1995. одлуком КСЈ од клубова из Прве А и Прве Б лиге формирана је једна лига од 32 клуба, а у првом дијелу такмичења клубови су били подијељени у 4 групе по 8 тимова. Под именом Борац Нектар, у тој лиги је клуб дебитовао 1. октобра у дворани Тиквара у Бачкој Паланци, гдје је поражен од Ловћена резултатом 63:79. На крају сезоне, Борац се преселио у нижи ранг, а на старту нове такмичарске сезоне (1995/1996.), формиране су три групе Друге лиге.

Након неколико сезона у друголигашком друштву, 23. маја 1998. године, одлуком Скупштине Кошаркашког савеза Југославије, кошаркашком клубу Борац Нектар, као и екипи Порт МК, забрањено је учешће у мушкој и женској савезној лиги, па су “пивари” били приморани да се у наредном периоду такмиче само у првенству под окриљем Кошаркашког савеза Републике Српске.

У другој половини деведесетих година прошлог вијека Борац Нектар је био неприкосновен на подручју Републике Српске, а 1998. године кошаркаши Борца дебитовали су и на европској сцени. Десило се то 16. септембра 1998. године; тада је у дворани Борик, у првој утакмици квалификационе фазе за наступу у Купу Радивоја Кораћа, гостовао аустријски Монтан из Капфенберга. Бањалучки храм спорта Аустријанци су напустили декласирани; поражени су резултатом 92:56! У реванш утакмици, одиграној седам дана касније у Аустрији, Зоран Кукић, Саша Вулета, Васиљ Шево и остали чланови трофејне Борчеве генерације поражени су резултатом 65:64.

У групној фази Купа Радивоја Кораћа за сезону 1998/1999. Борац Нектар је снаге одмјерио са италијанским Дукатом (касније Монтепаски, учесник фајнал-фора Евролиге), турским Туборгом и хрвастским Бенстоном. У групној фази Купа Радивоја Кораћа (Борац Нектар се такмичио у групи Ј), клуб је дебитовао 7. октобра 1998. године у Загребу против Бенстона (пораз резултатом 58:56), чији је дрес тада носио актуелни директор АБА лиге ј.т.д. Крешимир Новосел.

Прву побједу у групној фази једног европског такмичења Борац Нектар је уписао 6 дана касније, 13. октобра, савладавши у дворани Борик екипу Дуката из Сијене резултатом 55:52. Истог дана, преминуо је већ споменути Милан Тошић-Прле, један од највећих кошаркашких стручњака које су Бањалука и бивша Југославија икада имале.

У клупској историји остаће уписан и 4. новембар 1998. године; тог дана је Борац Нектар у Борику угостио састав Бенстона, што је био први окршај једне српске и хрватске екипе у граду на Врбасу након рата на простору бивше Југославије. Борац Нектар је убједљиво савладао Хрвате резултатом 77:60, а на крају групне фазе освојио је треће мјесто у групи са омјером од 3 побједе и исто толико пораза, што му, на крају, није било довољно за пласман у елиминациону фазу такмичења.

Борац Нектар је у Купу Радивоја Кораћа наступао и у наредној такмичарској сезони (1999/2000.), али је, између два наступа, у љето 1999. године у Бањалуци одиграна најпознатија ревијална утакмица у 70 година дугој клупској историји. Наиме, 8. јула 1999. године у граду на Врбасу гостовала је Група 7, организација која је за циљ имала прикупљање новчаних средстава за помоћ дјеци на простору бивше Југославије. 1998. године основало ју је 7 кошаркаша: Владе Дивац, Жарко Паспаљ, Зоран Савић, Александар Ђорђевић, Предраг Даниловић, Дејан Бодирога и Жељко Ребрача. Дворана Борик те љетње вечери била је препуна, под сводовима дворане своје мјесто је нашло преко 6000 гледалаца; Група 7 је забиљежила побједу над Борац Нектаром резултатом 98:105, али је, резултат, свакако, био у другом плану.

У септембру исте године Борац Нектар је по други пут у клупској историји заиграо на европској сцени, али овог пута није успио да прескочи квалификациону препреку. Жријебом у Минхену одређено је да противник Борца буде бугарски Левски; у првој утакмици, одиграној у Софији 16. септембра 1999, домаћи су тријумфовали резултатом 72:57, док је у реваншу у Бањалуци, 22. септембра, Борац Нектар забиљежио побједу резултатом 86:81, иако је у 27. минуту имао 16 поена више у односу на Бугаре (61:45).

Европски неуспјех на старту такмичарске сезоне није поколебао кошаркаше Борца, који се у истој сезони окитио титулом шампиона БиХ у првом заједничком такмичењу на нивоу цијеле државе након ратних дешавања. Наиме, на основу договора представника три кошаркашка савеза на простору БиХ (Кошаркашки савез Републике Српске, Кошаркашки савез ФБиХ и Кошаркашки савез Херцег-Босне), а уз сагласност FIBА, по четири клуба из сваког савеза добила су шансу да се боре за титулу шампиона БиХ. Након квалификационе рунде, у којој је Борац Нектар два пута савладао зенички Челик (83:67 15. априла 2000. године у Бањалуци, и 69:81 18. априла у Зеници), формирана је Суперлига, у којој су се такмичили: Борац Нектар и Игокеа из КС РС, Слобода ДИТА и Босна АСА из КС ФБиХ, те Широки Еронет и Бротњо из Читлука из КС ХБ. Такође, договором је било одређено да шампион БиХ наступи у наредној такмичарској сезони у Купу Рајмонда Сапорте, док би тимови пласирани од 2. до 5. позиције заиграли у Купу Радивоја Кораћа.

Такмичење у Суперлиги Борац Нектар је окончао, како је речено, на првом мјесту при омјеру од седам побједа и три пораза, а одлучујућу побједу на путу ка титули кошаркаши Борца, предвођени тренером Велимиром Гашићем, забиљежили су у претпосљедњем, деветом колу, одиграном 27. маја 2000. године, када су у препуној дворани Борик резултатом 76:64 савладали тузланску Слободу и, како је већ речено, изборили право да у сезони 2000/2001. наступају у Купу Рајмонда Сапорте.

У истом је Борац Нектар дебитовао 17. октобра 2000. године, изгубивши у пољском граду Вроцлаву од Анвила резултатом 87:83, а прву побједу у Купу Рајмонда Сапорте Борац Нектар је уписао 14 дана касније у дворани Борик против финске екипе Лухта Лахти (111:69).

Такмичење у групи Д “пивари” су завршили на трећем мјесту, иза већ споменутог Анвила и белгијског Телиндуса; иза Борца, на табели су остали словачка Словакофарма, Лахти и италијанска Линелтекс Имола. Освајањем трећег мјеста Борац Нектар је изборио наступ у елиминационој фази, у којој је копља укрстио са кипарским клубом Кео Керавнос, који је заузео друго мјесто у групи Ц, иза Телеком Баскета из Бона, а испред београдске Црвене звезде.

Прва утакмица осмине финала одиграна је у дворани Борик 30. јануара 2001. године, Борац Нектар је тријумфовао резултатом 89:74, али му, нажалост, ни +15 из првог меча није било довољно да се домогне четвртфинала реномираног такмичења, с обзиром да су Кипрани у реванш утакмици, одиграној у Никозији 6. фебруара, славили побједу резултатом 91:73 и заказали двомеч са шпанском Памесом.

Већ у наредној такмичарској сезони дошло је до формирања Јадранске лиге у кошарци, а Борац Нектар је у истој, на основу избореног пласмана у лиги БиХ, дебитовао у сезони 2002-03, у којој је, касније, стигао до финала плеј-офа за шампиона БиХ, у којем је поражен од Широког Бријега. Прву утакмицу у тадашњој Goodyear лиги Борац Нектар је одиграо 28. септембра 2002. године, када је у дворани Борик савладао екипу Крке из Новог Места резултатом 86:83, а први гостујући тријумф забиљежен је 30. новембра у Загребу над истоименим домаћином (76:87). Исте године, тадашњи предсједник Републике Српске Мирко Шаровић, поводом 55. годишњице постојања клуба, одликовао је Борац Нектар Орденом Његоша другог реда. Иначе, на крају Јадранске лиге за сезону 2002-03, Борац Нектар је са учинком од 6 побједа и 16 пораза заузео 11. мјесто са учинком од 6 побједа и 16 пораза.

Клуб је у регионалном такмичењу наступао и у наредној такмичарској сезони, али под другим именом. Наиме, 17. јула 2003. године, одлуком највишег клупског тијела, свјетло дана умјесто Борац Нектара угледао је СКК Бањалучка пивара, који је у сезони 2003-04 заузео 13. мјесто у Goodyear лиги, а у сезони 2005-06 испао из Лиге БиХ, те, усљед лоше финансијске ситуације, био правно замрзнут. У Првој лиги Републике Српске наслиједио га је новоформирани Борац Нектар, настао од другог тима СКК Бањалучка пивара, који се тада звао КК Нектар.

У сезони 2006-07 новоформирани Борац Нектар је доминантно стигао до шампионске титуле и повратка у Лигу БиХ, без пораза у лигашком дијелу такмичења, уз један пораз у финалу плеј-офа (у другој утакмици финала у Мркоњић Граду од Младости). Вриједи, свакако, истаћи и да је у истој сезони освојен и трофеј у Купу Републике Српске побједом у финалној утакмици, одиграној у Козарској Дубици 9. јануара 2007. године. Тадашња генерација Борац Нектара, предвођена капитеном Данилом Палалићем, савладала је александровачку Игокеу резултатом 87:76, те је осми пут у клупској историји освојен пехар у куп-такмичењу (посљедњи, девети, освојен је у сезони 2008-09 побједом над мркоњићком Младости).

У наредној такмичарској сезони, 2007-08, Борац Нектар је стигао на корак од пласмана у плеј-оф за шампиона БиХ, али је, у посљедњем колу, поражен од Груда, па је тим који је са тренерске клупе предводио Милош Пејић остао без доигравања, али је, на основу пласмана у лиги, добио позивницу за наступ у FIBA EuroChallenge купу, што је био четврти излазак клуба на европску сцену. У другом колу квалификација за групну фазу, Борац Нектар је снаге одмјерио са њемачким клубом Ewe baskets из Олденбурга; у првој утакмици, одиграној у Њемачкој, тријумфовали су домаћини резултатом 76:46, док је у реванш утакмици у дворани Борик, резултат гласио 74:74, па су се “пивари” опростили од даљег такмичења.

У сезони 2010-11 Борац Нектар је направио велики успјех стигавши до полуфинала плеј-офа за шампиона БиХ, у којем је, у серији на двије побједе, поражен од александровачке Игокее. У августу 2011. године клуб је остао без генералног спонзора Бањалучке пиваре, а мјесец дана касније је основан Омладински кошаркашки клуб Борац, превасходно замишљен као други тим Борца који ће се такмичити у Првој лиги Републике Српске и стицати неопходно искуство. Оснивач и идејни творац клуба био је актуелни тренер првог тима и директор клуба Бојан Божић.

17. марта 2012. године Борац је, побједом у посљедњем колу Лиге БиХ над мостарским Зрињским у дворани Борик резултатом 77:73, изборио опстанак у елитном такмичењу, али је, у паузи између два првенства, клуб стављен у “стање мировања”, а у лиги БиХ га је, административним путем наслиједио већ споменути Омладински кошаркашки клуб Борац, који је, у наредној такмичарској сезони (2012-13), поразом у посљедњој првенственој рунди од Какња резултатом 75:76 23. марта 2013. године, испао из Лиге БиХ и био приморан да се пресели у нижи ранг, односно у Прву лигу РС, у којој се и данас такмичи.

У протеклој такмичарској сезони, сениорски погон је под командом тренера Бојана Божића освојио девето мјесто у конкуренцији 14. екипа. Већ седам дана екипа се припрема за нове прволигашке изазове, којима ће се супротставити, већ је познато, под именом Кошаркашки клуб Борац јер је прикупљена сва неопходна документација за оживљавање изворног клуба и питање је дана када ће одлуком надлежних институција изворни Борац бити и званично оживљен, на радост свих искрених навијача!

(борац-спорт)

Сљедеће утакмице

 

Борац

Куп града Бања Лука

17.5.2018.

19:00

Крупа

 

Слога

Премијер лига

28.4.2018.

19:00

Борац

 

Братунац

Финале плеј-офа

9.5.2018.

20:00

ОКК Борац

 

Какањ

Плеј-оф Лиге БиХ

23.3.2018.

18:00

Борац m:tel
Више из Кошарка